Η Ελλάδα προχωρά στη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών, αξιοποιώντας την τεχνολογία της εταιρείας OroraTech, μια επιλογή όμως που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε επένδυση σε τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών. Η OroraTech, σε συνεργασία με Έλληνες υπεργολάβους, θα αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένων επίγειων συστημάτων και υπηρεσιών επεξεργασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το έργο αναμένεται να καταστήσει την Ελλάδα «την πρώτη χώρα παγκοσμίως με ένα εθνικό δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, παρέχοντας στη χώρα ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο θα υλοποιηθεί υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, με την καθοδήγηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα.

Η ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα προκύπτει από τις σημαντικές ζημιές που έχει υποστεί η Ελλάδα από δασικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν επηρεάσει το 2% της συνολικής έκτασης της χώρας. Η γεωγραφία της Ελλάδας, με το δύσβατο ορεινό έδαφος και τα πολυάριθμα νησιά, καθιστά την καταπολέμηση των πυρκαγιών ιδιαίτερα απαιτητική. Η παρακολούθηση απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών με περιορισμένη επικοινωνία απαιτεί προηγμένες τεχνολογίες ανίχνευσης.

Η απόφαση για την αξιοποίηση μιας διεθνούς τεχνολογικής λύσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μέλη της ελληνικής κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτηση του Δημήτρη Κώττα στο X (πρώην Twitter), συνιδρυτή της Lambda Automata. Η εταιρεία αναπτύσσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύουν στην παρακολούθηση απομακρυσμένων περιοχών και σημαντικών υποδομών, με εφαρμογές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προστασία των δασών και τον εντοπισμό πυρκαγιών.

Η OroraTech, με έδρα το Μόναχο, ιδρύθηκε το 2018 και εξειδικεύεται στην παροχή πληροφοριών για δασικές πυρκαγιές σε κρατικές υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα. Η εταιρεία επιλέχθηκε μέσω ανοιχτού διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την υποστήριξη του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Δορυφόρων της Ελλάδας.

Το σύστημα θα συνδέεται άμεσα με τις ελληνικές υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και θα αξιοποιεί την τεχνογνωσία ελληνικών πανεπιστημίων και εταιρειών. Συγκεκριμένα, η OroraTech συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη αλγορίθμων, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη διαστημικών αισθητήρων και υπηρεσιών βαθμονόμησης, με την Satways Ltd. για τη διαλειτουργικότητα του προϊόντος και με την Attisat S.A. για την κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η OroraTech σχεδιάζει να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα κέντρο επιχειρησιακών λειτουργιών στην Αθήνα. Αυτό το κέντρο θα φιλοξενεί το σύνολο του στόλου των διαστημικών αισθητήρων της εταιρείας και μια ομάδα ανάπτυξης εστιασμένη στην τεχνολογία ανίχνευσης υπέρυθρων.

  • Like 7
  • Thanks 1