Ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος έθεσε τις βάσεις της Viva Wallet και ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, κίνησε νομικές διαδικασίες σε βάρος της JPMorgan, η οποία κατέχει σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Viva, κατηγορώντας την αμερικανική τράπεζα για στρατηγικές οι οποίες περιορίζουν την αναπτυξιακή της πορεία, όπως προκύπτει από τα νομικά έγγραφα στα οποία στήριξαν το ρεπορτάζ τους οι Financial Times την Πέμπτη.
Ο κ. Καρώνης, ο οποίος ίδρυσε την εταιρία πληρωμών το 2000, υποστηρίζει ότι η JPMorgan επιδιώκει τον περιορισμό της αξίας της εταιρείας του, αποκλείοντάς την από την είσοδο στις αγορές των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο να αποκτήσει το μερίδιο που δεν κατέχει σε μειωμένη τιμή. Αυτή τη στιγμή, η JPMorgan κατέχει το 48,5% της Viva. Παράλληλα, ο κ. Καρώνης καταγγέλλει την JPMorgan για το ότι επιτρέπει στην υπηρεσία πληρωμών που έχει αναπτύξει η ίδια η τράπεζα να ανταγωνίζεται την τεχνολογία της Viva σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές. Βάσει των όρων που διέπουν την επένδυση της JPMorgan στην ελληνική εταιρεία, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει πλήρη έλεγχο της Viva εφόσον η αξία της παραμένει κάτω από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2025.
Από την πλευρά της, η JPMorgan ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα αξία της Viva δεν υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, η αμερικανική τράπεζα έχει απαντήσει με δικές της νομικές κινήσεις σε βάρος του κ. Καρώνη, ισχυριζόμενη ότι εκείνος προσπαθεί να παρακάμψει τα δικαιώματά της ως επενδύτριας, σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένες πηγές. Και οι δύο πλευρές προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ίδρυσή της η Viva έχει διευρύνει σημαντικό τον κύκλο των εργασιών της και πλέον παρέχει τις υπηρεσίες σε 24 χώρες. Το 2020, απέκτησε τραπεζική άδεια με την αγορά της Praxia, μιας ελληνικής ψηφιακής τράπεζας.
Η διαμάχη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αντιδικιών της JPMorgan με ιδρυτές επιχειρήσεων στις οποίες έχει επενδύσει, καθώς από το 2021 έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε περισσότερες από 40 εταιρείες οικονομικής τεχνολογίας. Η JPMorgan κατηγόρησε τον ιδρυτή της Frank, Τσάρλι Τζάβις, για πλασματική διόγκωση της βάσης χρηστών της πλατφόρμας, μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται, καταθέτοντας με τη σειρά του μήνυση για σπίλωση της φήμης του.
Το 2021, η JPMorgan επένδυσε 800 εκατομμύρια ευρώ στη Viva προκειμένου να αποκτήσει το 48,5% των μετοχών, επιδιώκοντας να εδραιώσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών. Στην αγωγή που υποβλήθηκε, η εταιρεία συμμετοχών του κ. Καρώνη, η WRL, αμφισβητεί ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενοι από τη μεταξύ τους συμφωνία όροι που θα επέτρεπαν στην JPMorgan να εξαγοράσει το υπολειπόμενο ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου της Viva, θεωρώντας ότι δημιουργούνται στρεβλά κίνητρα ώστε να επιχειρεί η αμερικανική τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξη της ελληνικής εταιρίας, με απώτερο σκοπό να την εξαγοράσει πλήρως, έναντι μειωμένου αντιτίμου, το 2025. Από την πλευρά τους, στελέχη της JPMorgan εκτιμούν ότι ο κ. Καρώνης αγνοεί την πτώση της αποτίμησης των fintech εταιρειών λόγω των αυξημένων επιτοκίων. Όταν ελήφθη η απόφαση για την επένδυση της JPMorgan στη Viva, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τζέιμι Ντίμον, επισκέφτηκε την Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις τόσο με τον κ. Καρώνη, όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην πορεία, η σχέση μεταξύ της JPMorgan και του κ. Καρώνη έχει επιδεινωθεί, με δύο υψηλόβαθμα στελέχη της JPMorgan που είχαν διοριστεί στο διοικητικό συμβούλιο της Viva να παραιτούνται λόγω διαφωνιών. Μήλο της Έριδας αποδεικνύεται η αποτίμηση της Viva, με την JPMorgan να εμπιστεύεται την αξιολόγηση της Houlihan Lokey, η οποία τοποθετεί την αξία της ελληνικής εταιρίας στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ η Viva, με την EY ως εκτιμητή, την αποτιμά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος, η JPMorgan και η WRL ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της βρετανικής πρωτεύουσας να επιλύσει τη διαφορά τους σχετικά με την αποτίμηση της Viva, με την τράπεζα να δηλώνει ότι παρά τη διαμάχη, παραμένει πιστή στην επένδυσή της στην εταιρεία και τις ευρύτερες δραστηριότητές της στην Ελλάδα.
Ενημέρωση 16:42 - Με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της, η Viva Wallet δηλώνει ότι «δε συμμετέχει σε δικαστικές διαμάχες με κανέναν από τους μετόχους της, ακολουθώντας τη δική της αναπτυξιακή τροχιά στην Ευρώπη και προγραμματίζοντας την είσοδό της στην αμερικανική αγορά».Το σχέδιο της εταιρείας «εντάσσεται στην καθορισμένη στρατηγική της, όπως ορίζεται στη Συμφωνία Μετόχων μεταξύ της εταιρείας, του κύριου μετόχου WeRealize και του μειοψηφικού μετόχου J.P. Morgan».
Η Viva Wallet τονίζει την ισχυρή και καινοτόμο θέση της στην αγορά, με εκτεταμένη παρουσία στην Ευρώπη, αποκλειστική υποδομή cloud, συμμόρφωση με κανονιστικά πλαίσια και την πρωτοποριακή τεχνολογία πληρωμών Tap on Any Device. Επιπλέον, επισημαίνει ότι δεν έχει επιβληθεί καμία ρυθμιστική κύρωση στα υποκαταστήματά της και διαθέτει χρηματοδότηση για την ανάπτυξή της χωρίς δανεισμό.
ΣΧΟΛΙΑ (16)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση