Ο Mark Zuckerberg απάντησε σε πολλές ερωτήσεις Γερουσιαστών για τον ρόλο του κοινωνικού δικτύου στις Προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016 καθώς και για τον τρόπο που το Facebook διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών του.
Ανάμεσα σε όσα είπε ο CEO του Facebook ήταν ότι το κοινωνικό δίκτυο δεν ειδοποίησε την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την διαρροή δεδομένων στην υπόθεση της Cambridge Analytica από το 2015, διότι θεώρησε ότι “η υπόθεση είχε κλείσει”.
Μία εφαρμογή με κουίζ συνέλεξε τα δεδομένα από τα προφίλ 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook τα οποία κατέληξαν στην Cambridge Analytica (δείτε σχετικά εδώ και εδώ).
Το Facebook απαίτησε τόσο από τον developer του app όσο και από την συμβουλευτική εταιρεία Cambridge Analytica να διαγράψουν τα δεδομένα, με το κοινωνικό δίκτυο να διαβεβαιώνει ότι έγινε κάτι τέτοιο το 2015. Παρόλα αυτά, πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι τα δεδομένα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κάπου, με τη Cambridge Analytica να το αρνείται. Αν και το κοινωνικό δίκτυο υποστηρίζει όπως αναφέραμε ότι τα δεδομένα δεν υπάρχουν πια, παραδέχτηκε παράλληλα πως δεν εξασφάλισε ότι έγινε πράγματι η διαγραφή τους από την συμβουλευτική εταιρεία. “Θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για μία υπόθεση που έκλεισε. Αναφορικά με αυτό ήταν σαφώς λάθος, και δεν έπρεπε να αρκεστούμε ότι μας έδωσαν το λόγο τους ότι το έκαναν” είπε στην κατάθεση του ο Mark Zuckerberg.
Μονοπώλιο
Στη συνέχεια, υπήρξε μία μάλλον θερμή αντιπαράθεση με τον Γερουσιαστή Lindsey Graham για το αν το Facebook είναι μονοπώλιο ή όχι.
Ο Graham ζήτησε από τον Zuckerberg να κατονομάσει τους ανταγωνιστές του Facebook με τον CEO του κοινωνικού δικτύου να αναφέρεται στις εταιρείες Google, Apple, Amazon και Microsoft.
Ο γερουσιαστής συνέχισε να τον ρωτάει ωσότου τελικά ρώτησε: "Δεν νομίζετε δηλαδή ότι έχετε το μονοπώλιο;" Ο Mark Zuckerberg τότε απάντησε: “Δεν μου φαίνεται ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο”.
Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα
Σχετικά με την ιδιωτικότητα, ο Mark Zuckerberg δήλωσε: “"Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να λέμε στους ανθρώπους με ποιο τρόπο ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες που μοιράζονται στο Facebook.
"Για αυτό, κάθε φορά που πηγαίνετε να μοιραστείτε κάτι στο Facebook, είτε πρόκειται για μια φωτογραφία, είτε για ένα μήνυμα, κάθε φορά, υπάρχει έλεγχος ακριβώς σε εκείνο το σημείο που υποδεικνύει με ποιον πρόκειται να το μοιραστείτε ... και μπορείτε να το αλλάξετε αυτό.
"…σχετικά με την πολιτική απορρήτου ... οι μεγάλες πολιτικές απορρήτου είναι πολύ συγκεχυμένες και μπερδεύουν τον κόσμο. Αν την κάνετε πολύ μεγάλη για να εξηγήσετε όλες τις λεπτομέρειες, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα μειώσετε το ποσοστό των ανθρώπων που θα τη διαβάσουν…”.
Ο Γερουσιαστής Dick Durbin ρώτησε τον Mark Zuckerberg αν θα ήταν άνετος να μοιραστεί το όνομα του ξενοδοχείου που έμεινε εχθές το βράδυ. “Όχι. Πιθανότατα δεν θα επέλεγα να το πω δημόσια, εδώ” απάντησε ο Zuckerberg. “Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουν τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους” απάντησε.
Οι όροι χρήσης και παροχής υπηρεσιών είναι ένα χάλι
Το Facebook κατακρίθηκε επειδή δεν έδωσε μία σαφή εξήγηση για το πως χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που συλλέγονται. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής John Kennedy επισήμανε αυτό το σημείο κάνοντας μία ειλικρινή παρατήρηση: “Αυτό είναι που όλοι προσπαθούν να σας πουν σήμερα, και σας το λέω ευγενικά – οι όροι χρήσης σας είναι χάλια. Ο στόχος της είναι να καλύψει τον πισινό του Facebook και όχι να ενημερώσει τους χρήστες για τα δικαιώματά τους”.
Ο Mark Zuckerberg απάντησε πως “οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαβάζουν ολόκληρο το κείμενο, αλλά έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν”.
Αποθήκευση και πώληση δεδομένων
Όσον αφορά στην αποθήκευση και την πώληση προσωπικών δεδομένων, ο Mark Zuckerberg δήλωσε ότι πράγματι, το κοινωνικό δίκτυο αποθηκεύει δεδομένα… και κάποιο από το περιεχόμενο το κάνει με τη συγκατάθεση των χρηστών του.
"Ναι, αποθηκεύουμε δεδομένα ... κάποιο από αυτό το περιεχόμενο με την άδεια των χρηστών. Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι πωλούμε δεδομένα στους διαφημιζόμενους. Δεν πωλούμε δεδομένα σε διαφημιζόμενους. Αυτό που επιτρέπεται είναι να μας πουν οι διαφημιστές σε ποιον θέλουν να φτάσουν, και στη συνέχεια απλώς κάνουμε τη σχετική τοποθέτηση ... Αυτός είναι ο θεμελιώδης τρόπος λειτουργίας του μοντέλου μας και είναι κάτι που συχνά παρερμηνεύεται” είπε ο Mark Zuckerberg.
Η Γερουσιαστής Tammy Baldwin ρώτησε στη συνέχεια τον CEO του Facebook αν ο νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Cambridge, Aleksandr Kogan πούλησε τα δεδομένα του Facebook σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από την Cambridge Analytica;
Zuckerberg: "Ναι, το έκανε. Διερευνούμε κάθε εφαρμογή που είχε πρόσβαση σε μεγάλη ποσότητα πληροφοριών στο παρελθόν. Και αν διαπιστώσουμε ότι κάποιος χρησιμοποίησε δεδομένα με λάθος ή κακόβουλο τρόπο, θα τους απαγορεύσουμε να χρησιμοποιούν το Facebook και θα κάνουμε γνωστά τα ευρήματα μας σε όλους όσους επηρεάστηκαν”.
Ρυθμιστικό πλαίσιο
Σχετικά με το αν πρέπει να υπάρξει κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο, ο Zuckerberg είπε ότι: "Η θέση μου δεν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Νομίζω ότι το πραγματικό ερώτημα, καθώς το Διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο σημαντικό στη ζωή των ανθρώπων, είναι ποιο είναι το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο, και όχι αν πρέπει να υπάρξει ή όχι".
Ρωσική παρέμβαση
"Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη λειτουργία της εταιρείας είναι ότι αργήσαμε να προσδιορίσουμε τις ρωσικές επιχειρήσεις το 2016. Έχουμε ξεκινήσει μια έρευνα ... υποθέτω ότι θα βρούμε κάποια πράγματα. Υπάρχουν κάποιοι στη Ρωσία που έχουν ως στόχο να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το σύστήμά μας και άλλα συστήματα στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για μία συνεχιζόμενη κούρσα εξοπλισμών. Από την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία που η δουλειά τους είναι να παρεμβαίνουν στις εκλογές σε διάφορα μέρη στον κόσμο, τότε κάτι τέτοιο αποτελέσει σύγκρουση διαρκείας”.
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη
"Ήταν λάθος μου, και λυπάμαι” δήλωσε ο Mark Zuckerberg. “Ξεκίνησα το Facebook, το τρέχω και είμαι υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει εδώ. Είναι πλέον σαφές ότι δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν αυτά τα εργαλεία για να βλάψουν. Και αναφέρομαι στα ψεύτικα νέα, στις ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές και στις ομιλίες μίσους, σε προγραμματιστές καθώς και γενικότερα στο ιδιωτικό απόρρητο”.
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (46)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση