Οι ερευνητές παραπληροφόρησης που βασίζονται στα δεδομένα που τους παρέχει το Facebook, μπορεί να έχουν χάσει μήνες ή και χρόνια δουλειάς. Σύμφωνα με τους New York Times, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Facebook τους έδινε ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών σε δημοσιεύσεις και συνδέσμους εντός του κοινωνικού δικτύου.
Το Facebook δίνει στους ακαδημαϊκούς πρόσβαση στα δεδομένα του τα τελευταία δύο χρόνια για να παρακολουθούν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης εντός της πλατφόρμας του. Είχε υποσχεθεί στους ερευνητές διαφάνεια και πρόσβαση σε όλες τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών, αλλά τα δεδομένα που τους έδινε η εταιρεία περιλαμβάνουν μόνο αλληλεπιδράσεις για περίπου τους μισούς χρήστες της στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι περισσότεροι χρήστες των οποίων συμπεριλαμβάνονταν οι αλληλεπιδράσεις, είναι εκείνοι που ασχολούνται με πολιτικές αναρτήσεις αρκετά έντονα ώστε να καταστήσουν σαφείς τις τάσεις τους.
Μέσω μηνύματος e-mail προς τους ερευνητές, το Facebook ζήτησε «συγγνώμη για την ταλαιπωρία που μπορεί να προκάλεσε». Η εταιρεία τους είπε επίσης ότι ήδη διορθώνει το ζήτημα, αλλά μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες λόγω του τεράστιου όγκου δεδομένων που πρέπει να επεξεργαστεί. Ωστόσο, το Facebook είπε στους ερευνητές ότι τα δεδομένα που έλαβαν για χρήστες εκτός ΗΠΑ δεν ήταν ανακριβή.
Ο εκπρόσωπος του Facebook, Mavis Jones, κατηγόρησε την ανακρίβεια των δεδομένων σε ένα «τεχνικό λάθος», το οποίο η εταιρεία προφανώς «εργάζεται γρήγορα να επιλύσει». Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Times, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ουρμπίνο, Fabio Giglietto, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την ανακρίβεια των δεδομένων. Ο Giglietto συνέκρινε τα δεδομένα που παραδόθηκαν στους ερευνητές με την «Έκθεση Περιεχομένου» που δημοσίευσε το κοινωνικό δίκτυο τον Αύγουστο και διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα δεν ταίριαζαν.
Κι άλλοι ερευνητές όμως εξέφρασαν ανησυχίες μετά τη δημοσίευση αυτής της έκθεσης. Η Alice Marwick, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε ότι δεν μπορούν να επαληθεύσουν αυτά τα αποτελέσματα, επειδή δεν είχαν πρόσβαση στα δεδομένα που χρησιμοποιούσε το Facebook. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία τηλεφώνησε στους ερευνητές την προηγούμενη Παρασκευή για να τους ζητήσει συγγνώμη.
Ορισμένοι ερευνητές χρησιμοποιούν τα δικά τους εργαλεία για να συλλέξουν πληροφορίες για την έρευνά τους, αλλά σε τουλάχιστον μία περίπτωση, το Facebook διέκοψε την πρόσβασή τους. Το Facebook απενεργοποίησε λογαριασμούς που σχετίζονταν με το NYU Observatory Ad project κατά το οποίο συλλέγονταν πληροφορίες σχετικά με πολιτικές διαφημίσεις, με το κοινωνικό δίκτυο να δηλώνει πως πρόκειται για «μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση». Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια του έργου, Laura Edelson, το Facebook αποσιωπά την ομάδα επειδή το project συχνά εφιστά την προσοχή στα προβλήματα της πλατφόρμας. Επίσης, η Edelson αναφέρει ότι το Facebook δεν πρέπει να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας για το ποιος επιτρέπεται να μελετήσει τα δεδομένα.
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (18)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση