Με 400.000 δημοσιεύσεις και περίπου 125.000 σχόλια το λεπτό, το Facebook αποτελεί αναμφισβήτητα μία τεράστια εστία συγκέντρωσης δεδομένων τα οποία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας, επεξεργάζονται από μία ειδική μηχανή τεχνητής νοημοσύνης.

Το DeepText AI, όπως ονομάζεται το σύστημα, βοηθά το Facebook να αναλύσει αρκετές χιλιάδες δημοσιεύσεις ανά δευτερόλεπτο, σε περισσότερες από 20 διαφορετικές γλώσσες και με εξαιρετική ακρίβεια.

 

Είναι σε θέση να μαθαίνει και να επεξεργάζεται τα κείμενα που γράφονται, όπως ακριβώς θα έκανε και ο ανθρώπινο εγκέφαλος, προσπαθώντας να αντιληφθεί τις προθέσεις των χρηστών - ακόμα και όταν αυτοί συνδιαλέγονται χρησιμοποιώντας ιδιότυπους χαρακτηρισμούς (αργκό). Αν για παράδειγμα ένας χρήστης γράψει "I like blackberry" τί εννοεί, το φρούτο ή την γνωστή κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων;

 

Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο προκύπτει αναπόφευκτα, είναι φυσικά και αυτό της ιδιωτικότητας, καθώς τα κείμενα και τα μηνύματα μας σκανάρονται πλέον ασταμάτητα, ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην υποβολή μηνύσεων. Όμως την ίδια στιγμή, η DeepText AI μηχανή θα μπορεί να μας προφυλάξει από στοχευμένες δημοσιεύσεις φανατικών και κακοπροαίρετων ατόμων, τα οποία αυτή τη στιγμή παρενοχλούν μία σημαντική μερίδα χρηστών και για την αφαίρεση τους απαιτείται μία επίσημη, προσωπική καταγγελία.

 

Η DeepText AI αναγνωρίζει επίσης και την ύπαρξη "προσβλητικών" εικόνων.

 

Είναι σίγουρα ένα αξιοθαύμαστο σύστημα, οι δυνατότητες του οποίου αυξάνονται ανάλογα με τα δεδομένα που δέχεται και μπορεί να οδηγήσει σε μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, όσον αφορά τις αναδραστικές δυνατότητες και την ομαλή λειτουργία του κοινωνικού δικτύου, όμως παράλληλα παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των διαχειριστών του.

 

Link.png Site: TechCrunch