O Tim Berners-Lee, ο εφευρέτης του World Wide Web επιτέθηκε στην πρωτοβουλία του Facebook με την ονομασία Internet.org που αργότερα μετονομάστηκε σε Free Basics, και που προσφέρει ένα περιορισμένο σύνολο από δωρεάν ιστοσελίδες και εφαρμογές για τους χρήστες σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Πολλοί έχουν κατακρίνει την πρωτοβουλία του Facebook, καθώς πιστεύουν ότι παραβιάζει τις αρχές ουδετερότητας του δικτύου.

 

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The Guardian, ο Tim Berners-Lee δήλωσε ότι οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει “απλώς να πουν όχι” στο εγχείρημα του Facebook. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο “δεν είναι internet” και πως υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μειωθεί το κόστος της πρόσβασης. “Όταν πρόκειται για κάτι που βάζει σε κίνδυνο την ουδετερότητα του δικτύου, συνήθως λέω “απλά πείτε όχι” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Berners-Lee. “

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που κάποιος προσφέρει… κάτι που διαφημίζεται ως internet και δεν είναι internet, τότε απλώς πείτε όχι. Όχι, δεν είναι δωρεάν, όχι δεν βρίσκεται στο public domain, υπάρχουν άλλοι τρόποι μείωσης της τιμής της συνδεσιμότητας στο internet και να δώσεις κάτι… δίνοντας πρόσβαση σε δεδομένα ενός τμήματος του δικτύου εσκεμμένα, έχω την εντύπωση ότι είναι ένα βήμα προς τα πίσω” συμπλήρωσε.

 

Η αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία του Facebook αντιμετωπίζει επικρίσεις, επειδή φαίνεται να παραβιάζει την αρχή της ουδετερότητας, η οποία είναι αντίθετη στο να δίνεται προτεραιότητα σε μία οντότητα στην ροή κίνησης στο internet εξαιτίας πληρωμών σε παρόχους υπηρεσιών, όπως σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η πρωτοβουλία μετονομάστηκε αργότερα σε Free Basics, για να διαχωρίσει τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που παρέχει το Facebook από την πρωτοβουλία Internet.org.

 

Ο co-founder του Facebook, Mark Zuckerberg πάντως υπερασπίστηκε το πρόγραμμα, λέγοντας πως δεν αποκλείει ή περιορίζει υπηρεσίες και πως δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ουδετερότητα του δικτύου. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το περασμένο έτος, έχει μαζέψει περισσότερους από δέκα τηλεπικοινωνιακούς φορείς σε δεκαεπτά χώρες που προσφέρουν βασικές υπηρεσίες διαδικτύου χωρίς χρεώσεις σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

 

Link.png Site: TheTimesofIndia