Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θεσπίζει νέο κανονισμό για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με αυτόν, οι πλατφόρμες συναλλαγών και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών κρυπτονομισμάτων θα υποχρεούνται να αναφέρουν τις συναλλαγές των χρηστών τους στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS).

H πρωτοβουλία στοχεύει στην αποτροπή της φοροδιαφυγής, καθώς το IRS θα έχει ακριβή εικόνα των οφειλόμενων φόρων. Παράλληλα, διευκολύνει τους φορολογούμενους στη δήλωση των εσόδων τους, αφού οι χρηματιστές θα παρέχουν πλέον το έντυπο 1099-DA, ειδικά σχεδιασμένο για την παρακολούθηση συναλλαγών με κρυπτονομίσματα.

Ο κανονισμός θέτει όριο 10.000 δολαρίων για την αναφορά συναλλαγών που περιλαμβάνουν stablecoins, δηλαδή κρυπτονομίσματα που ακολουθούν την αξία παραδοσιακών νομισμάτων όπως το δολάριο.

Η Aviva Aron-Dine, αναπληρώτρια γραμματέας φορολογικής πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι αυτοί οι κανονισμοί θα βοηθήσουν τους φορολογούμενους να πληρώνουν ευκολότερα τους οφειλόμενους φόρους και θα μειώσουν τη φοροδιαφυγή από εύπορους επενδυτές.

Ο νέος κανονισμός αφορά μόνο κεντρικοποιημένες πλατφόρμες όπως η Coinbase ή η Binance, ενώ οι αποκεντρωμένες πλατφόρμες θα υπόκεινται σε ξεχωριστό κανονισμό που αναμένεται αργότερα φέτος. Η υποχρέωση αναφοράς των εσόδων από ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα ξεκινήσει το 2026 για τις συναλλαγές του 2025, αφήνοντας τους traders κρυπτονομισμάτων υπεύθυνους για τις δηλώσεις τους το 2024.

  • Like 1
  • Haha 3