Αυτή είναι η απάντηση του Richard Stallman (RMS), ιδρυτή του κινήματος για το ελεύθερο λογισμικό (FSM), όταν ρωτήθηκε για τα κρυπτονομίσματα από το CoinDesk

O RMS είναι ένας από τους πιο ενεργούς χάκερ στα ζητήματα ιδιωτικότητας, ενώ καλεί ανοιχτά τους υπαλλήλους της NSA και FBI να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Snowden. Είναι λοιπόν λογικό να υποθέσει κανείς ότι η στάση του απέναντι στο bitcoin θα ήταν θετική. Αντιθέτως, ο ίδιος δηλώνει πως αυτοί που στήριξαν το γνωστό κρυπτονόμισμα αρχικά, δεν είναι υπέρ της ελευθερίας όπως την εννοεί ο ίδιος. “Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Αν το bitcoin προστάτευε την ιδιωτικότητα των χρηστών του πραγματικά, τότε θα είχα βρει ήδη έναν τρόπο να το χρησιμοποιήσω.”

Τα παράπονά του RMS σχετικά με το bitcoin είναι στην ουσία τα εξής τρία: 
    1. Δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ανώνυμες αγορές από καταστήματα. 
    2. Χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα crypto exchange για ανταλλαγή των bitcoin θα σήμαινε την αναγνώρισή του. 
    3. Η εξόρυξη είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί μια μεγάλη επένδυση, και όπως συμπληρώνει: “προτιμάει να ασχολείται με άλλα πράγματα”. 

Αντιθέτως, ο Stallman βλέπει τις ελπίδες του για απόλυτη ιδιωτικότητα να πραγματοποιούνται μέσω του GNU Taler. Βασισμένο στην κρυπτογραφική μέθοδο των “τυφλών υπογραφών”, το Taler δεν επιχειρεί να παρακάμψει το κατεστημένο τραπεζικό σύστημα αλλά να προσφέρει ένα ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμών που αντιστέκεται στην μαζική παρακολούθηση από κυβερνήσεις και εταιρίες. Επειδή όμως το Taler επεξεργάζεται τις συναλλαγές των χρηστών κεντρικά, και όχι αποκεντρωμένα όπως στα κρυπτονομίσματα, η αποφυγή φορολόγησης και η διακίνηση μαύρου χρήματος είναι δυσκολότερη με αυτό. 

Σύμφωνα με τον RMS: “Χρειαζόμαστε το κράτος και την συνεισφορά του σε πολλά πράγματα όπως την χρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας, της έρευνας, το χτίσιμο δρόμων, την απόδοση δικαιοσύνης, και την στήριξη όλων όσων έχουν ανάγκη. Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα οικονομικά ισχυρό κράτος. Δεν θα ήθελα μια απόλυτη ιδιωτικότητα γιατί αυτό θα σήμαινε πως δεν θα μπορούσαμε καν να ερευνήσουμε τα εγκλήματα που γίνονται.” 

Το Taler προσφέρει ένα υψηλό αλλά όχι απόλυτο επίπεδο ιδιωτικότητας, “κρύβοντας” τους χρήστες που λαμβάνουν μέρος σε μια συναλλαγή πίσω από ένα πέπλο αβεβαιότητας, μαζί με άλλους χρήστες. Όλοι μοιάζουν να είναι πανομοιότυποι και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ποιος πλήρωσε, ούτε κανείς ξέρει πόσα tokens έχει κάποιος άλλος. Αυτός που δέχεται την πληρωμή όμως το κάνει ανοιχτά και επώνυμα, άρα οι κυβερνήσεις μπορούν δυνητικά να τον ελέγξουν και να τον φορολογήσουν. Αυτό κάνει την διαδικασία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σχεδόν αδύνατη μέσω του Taler. 

1697967465_taler-arch-full(1).png.e3f2cb4353529b2711a510939f036483.png

Αν και το Taler δεν είναι ένα κρυπτονόμισμα, υπάρχει η πιθανότητα να υποστηρίξει ένα τέτοιο στο μέλλον. Προς το παρόν, αναμένεται να γίνει διαθέσιμο σύντομα υποστηρίζοντας αρχικά πληρωμές με ευρώ, δολάριο, ή γιεν. Οι χρήστες θα μπορούν να μεταφέρουν ποσά από την τράπεζά τους στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι του Taler, και από εκεί να γίνονται οι ανώνυμες πληρωμές. Αν το Taler υποστηρίξει μεταφορά από λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, τότε θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιδιωτικότητας. Μπορεί ο Stallman να διαφωνήσει με μια τέτοια υλοποίηση, αλλά το Taler είναι ελεύθερο λογισμικό, και άρα οι χρήστες του έχουν το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν, ακόμη και να το μετατρέψουν σε κάτι νέο.