Οι αρχές της Γερμανίας ανέπτυξαν τεχνολογία η οποία επιτρέπει τους επενδυτές να πωλούν και να αγοράζουν χρεόγραφα μέσω blockchain, λαμβάνοντας τα χρήματά τους μέσω της κεντρικής τράπεζας, σε μια κίνηση η οποία γεφυρώνει ένα χάσμα μεταξύ δύο κόσμων, που μέχρι πρότινος φάνταζε χαώδες.
Ιδιωτικοί και κρατικοί οργανισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο πειραματίζονται εδώ και καιρό πάνω στη χρήση της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT, Distributed Ledger Technology), η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως η κινητήρια δύναμη πίσω από το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να τακτοποιούνται διάφορες συναλλαγές σε χρήματα που έχουν εκδοθεί από τις επίσημες αρχές.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, η συνεργάστηκε με τη Deutsche Börse και την κρατική υπηρεσία διαχείρισης χρεών στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ανακοίνωσε πως η λύση στην οποία κατέληξε είναι η πρώτη που επιτρέπει σε όσους πωλούν χρεόγραφα μέσω blockchain να λαμβάνουν τα έσοδά τους στο λογαριασμό που διατηρούν στην κεντρική τράπεζα.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να επεκταθεί σε σύντομο διάστημα ώστε να καλύπτει ολόκληρη την ευρωζώνη, πολύ πριν τεθεί σε κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
"Οι συμμετέχοντες κατέδειξαν πως είναι εφικτή η δημιουργία μιας τεχνολογικής γέφυρας μεταξύ της τεχνολογίας blockchain και των συμβατικών συστημάτων πληρωμών, προκειμένου να τακτοποιούνται οι συναλλαγές χρεογράφων με χρήματα της κεντρικής τράπεζας χωρίς να υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας", υπογραμμίζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας.
Στη διάρκεια της δοκιμής, εκδόθηκε κρατικό ομόλογο δεκαετούς διάρκειας, το οποίο διακινήθηκε μέσω blockchain και ανταλλάχθηκε, αν και μόνο δοκιμαστικά, από έξι τράπεζες: τη Barclays, τη Citibank, τη Commerzbank, τη DZ Bank, τη Goldman Sachs και τη Société Générale.
Οι συναλλαγές τακτοποιήθηκαν μέσω blockchain με τη βοήθεια ενός "trigger chain", ενός αλγόριθμου που συνδέει τα περιουσιακά στοιχεία που διακινούνται μέσω κατανεμημένου καθολικού με το σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης, γνωστό ως Target 2.
Οι ένθερμοι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων συχνά εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στις κεντρικές τράπεζες και θεωρούν πως τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα αποτελούν μια ανώτερη μορφή χρήματος, καθώς είναι αδύνατη η εκτύπωση και υποτίμησή τους κατά βούληση.
Εντωμεταξύ, η ΕΚΤ εξετάζει τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ, ενδεχομένως βασισμένου στην τεχνολογία blockchain, προκειμένου να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα μετρητά, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας τηρεί μάλλον χλιαρή στάση έναντι του όλου εγχειρήματος, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, στρέφοντας τους αποταμιευτές σε άλλες λύσεις, σε περιόδους κρίσης.
ΣΧΟΛΙΑ (45)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση