Στο γνωστό περιοδικό Nature δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό το αποτέλεσμα μίας πειραματικής έρευνας σύμφωνα με την οποία ένας τετραπληγικός άνδρας κατάφερε να γράψει μόνο με τη σκέψη του χάρη σε μία προηγμένη συσκευή Τεχνητής Νοημοσύνης και μάλιστα με ακρίβεια περίπου 94%.

Ο άνδρας είχε μείνει παράλυτος από τον αυχένα και κάτω εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού στον νωτιαίο μυελό που υπέστη το 2007 μετά από τροχαίο ατύχημα. Με τη βοήθεια ωστόσο ενός εμφυτεύματος στον εγκέφαλο, ο άνδρας κατάφερε να επικοινωνήσει τις σκέψεις του, καθώς η συσκευή είχε την ικανότητα να μετατρέπει τα γράμματα που φανταζόταν σε κανονικό κείμενο.

Η συσκευή - μέρος μιας μακροχρόνιας ερευνητικής συνεργασίας με την ονομασία BrainGate – αποτελεί ένα interface ή μία διεπαφή μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ενός υπολογιστή (BCI) και αξιοποιεί τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να ερμηνεύει τα σήματα της εγκεφαλικής δραστηριότητας που παράγονται κατά τη διάρκεια της γραφής.

BrainImpantDevice2.jpg

Σε αυτή την περίπτωση, ο άνδρας -ο οποίος στην μελέτη αναφέρεται ως T5 και κατά τη διάρκεια της έρευνας ήταν 65 ετών- δεν μπορούσε να γράψει καθώς όλα τα άκρα του είναι παράλυτα εδώ και αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια του πειράματος ωστόσο, και αφού συγκέντρωσε τις σκέψεις του σαν να έγραφε σε μία κόλλα χαρτί -π.χ. σχημάτιζε γράμματα με τη σκέψη του με ένα φανταστικό στυλό και χαρτί- είδε τις σκέψεις του δια μαγείας να μεταφέρονται σε κείμενο και μάλιστα με… ακρίβεια 94%.

Τα ηλεκτρόδια που είχαν εμφυτευτεί στον κινητικό φλοιό του (πρόκειται για όρο που περιγράφει τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, στον έλεγχο και στην εκτέλεση εκούσιων κινητικών λειτουργιών) κατέγραφαν τα σήματα της εγκεφαλικής του δραστηριότητας -την ώρα που σκεφτόταν ότι σχηματίζει τα γράμματα με στυλό σε μία κόλλα χαρτί- τα οποία ερμηνεύονταν από μία σειρά αλγορίθμων που βρίσκονταν σε έναν εξωτερικό υπολογιστή, αποκωδικοποιώντας ουσιαστικά τις φανταστικές τροχιές του στυλό που έγραφε ο T5, και οι οποίες σχημάτιζαν νοερά τα 26 γράμματα του Αγγλικού αλφάβητου και τα βασικά σημεία στίξης. 

BrainImpantDevice.jpg

«Το νέο αυτό σύστημα αξιοποιεί τόσο την πλούσια εγκεφαλική δραστηριότητα που καταγράφεται από τα ενδοφλοιώδη ηλεκτρόδια όσο και τη δύναμη των γλωσσικών μοντέλων όταν εφαρμόζονται στα αποκωδικοποιημένα γράμματα μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο γρήγορα και με ακρίβεια» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Frank Willett, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Στις δοκιμές, ο άνδρας κατάφερε να επιτύχει ταχύτητες γραφής 90 χαρακτήρων το λεπτό (περίπου 18 λέξεις το λεπτό) με σχεδόν 94% ακρίβεια (και έως 99% ακρίβεια με ενεργοποιημένη την αυτόματη διόρθωση).

Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να τελειοποιηθεί το σύστημα, ωστόσο το μέλλον των ενδοφλοιώδων BCIs δείχνει λαμπρό.

 

  • Like 22
  • Thanks 5
  • Sad 1