Ο επικεφαλής της Microsoft AI σε πρόσφατη συνέντευξή του έδωσε αρκετά στοιχεία για το GPT-5 αλλά και τη μορφή που θα μπορούσε να έχει ο διάδοχός του.

Η συνέντευξη του Μουσταφά Σουλεϊμάν ήταν με τον επενδυτή Σεθ Ρόζενμπεργκ, με τους δύο άντρες να συζητούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, σχετικά με το μέλλον της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και την απόπειρα "καθορισμού της έννοιας της νοημοσύνης". Ο Ρόζενμπεργκ ζητά την άποψη του Σουλεϊμάν για τους αυτόνομους πράκτορες και το κατά πόσο τα chatbot στα οποία έχουμε ήδη πρόσβαση απέχουν από το να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο.

"Παραμένει αρκετά δύσκολο να κάνεις αυτά τα μοντέλα να ακολουθούν οδηγίες που περιλαμβάνουν λεπτές έννοιες για παρατεταμένα διαστήματα", απαντά ο Σουλεϊμάν. "Το να μπορέσεις να τα κάνεις πραγματικά να αποδίδουν σταθερά, σε καινοφανή περιβάλλοντα, είναι αρκετά δύσκολο. Νομίζω πως θα χρειαστεί όχι μία αλλά δύο τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύς για την εκπαίδευση των μοντέλων. Επομένως, όχι το GPT-5 αλλά μάλλον μοντέλα της κλίμακας του GPT-6. Νομίζω πως μιλάμε για δύο χρόνια μέχρι να έχουμε συστήματα τα οποία μπορούν πράγματι να αναλάβουν δράση".

Υπάρχουν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, σε αυτά τα σχόλια. Κατ' αρχάς, το χρονικό πλαίσιο δεν συμπίπτει ακριβώς με αυτό που προέκυψε από πρόσφατη συνέντευξη με θέμα το GPT-5 που παραχώρησε η Μίρα Μουράτι, CTO της OpenAI, πριν από λίγες μόλις ημέρες. Η Μουράτι δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο GPT-5, όμως σαφέστατα το περιέγραψε ως μοντέλο επόμενης γενιάς.

"Αν παρατηρήσει κανείς την τροχιά της βελτίωσης, συστήματα όπως το GPT-3 διέθεταν ευφυία αντίστοιχη με ενός νηπίου, ενδεχομένως", είπε η Μουράτι. "Ύστερα, συστήματα όπως το GPT-4 κινούνται στο επίπεδο ενός ευφυούς μαθητή λυκείου. Στην πορεία, στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, συζητάμε για ευφυία επιπέδου διδακτορικού, για συγκεκριμένες διαδικασίες. Τα πράγματα αλλάζουν και βελτιώνονται πολύ γρήγορα".

Από ό,τι φαίνεται, τόσο η Μουράτι όσο και ο Σουλεϊμάν περιγράφουν το ίδιο επόμενο ορόσημο στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, άσχετα με το πώς θα ονομάζεται. Βέβαια, είναι κάπως παράξενο το ότι ο Σουλεϊμάν αναφέρεται συγκεκριμένα τόσο στο GPT-5 όσο και το GPT-6, σχολιάζοντας ότι το GPT-6 απέχει μόλις δύο χρόνια. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι το GPT-5 πρόκειται να εμφανιστεί αργότερα μέσα στο 2024, ώστε να πάρει σειρά το GPT-6 την επόμενη χρονιά, ενδεχομένως. Εναλλακτικά, όπως αφήνει να εννοηθεί η Μουράτι, μήπως θα χρειαστεί να περιμένουμε δύο χρόνια, μέχρι να δούμε μια σημαντική βελτίωση στις δυνατότητες του GPT;

Αυτό, παραμένει ασαφές. Το GPT-5 φημολογείται εδώ και καιρό ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει, αρχικά στα τέλη του 2023 και, ξανά, αυτό το καλοκαίρι. Πέρα από το χρονικό πλαίσιο, όμως, ο Σουλεϊμάν έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες σκέψεις να μοιραστεί, σχετικά με το πού οδεύει η όλη κατάσταση.

"Κατ' αρχάς, δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πορεία προς την πλήρη αυτονομία. Νομίζω πως αυτό είναι, στην πραγματικότητα, μάλλον ανεπιθύμητο", είπε. "Νομίζω ότι η πλήρης αυτονομία είναι εξόχως επικίνδυνη. Αν έχεις έναν πράκτορα ικανό να διαμορφώνει δικά του σχέδια, να καθορίζει δικούς του στόχους, να εξασφαλίζει δικούς του πόρους...αντικειμενικά μιλώντας, αυτό μάλλον επικίνδυνο θα αποδειχτεί, παρά το αντίθετο".

Αντίθετα, ο Σουλεϊμάν υποστηρίζει ότι κινούμαστε προς κάποιες "στενές λωρίδες αυτονομίας", στο πλαίσιο των οποίων ένας πράκτορας τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διαχείριση ενός συγκεκριμένου έργου που απαιτεί κάποιο βαθμό λογικής και σχεδιασμού, αλλά θα περιορίζεται από κάποια στενά όρια. Ο Σουλεϊμάν θεωρεί ότι τα ρυθμιστικά πλαίσια είναι η λύση ώστε να διατηρηθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Αναφέρθηκε επίσης στο έργο του στη Microsoft αυτό το διάστημα πάνω στο Copilot, καθώς ρυθμίζουν τα μοντέλα της OpenAI ώστε να λειτουργούν περισσότερο βάση της μνήμης και της εξατομίκευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σουλεϊμάν εντάχθηκε στη Microsoft μόλις το Μάρτιο, όμως συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτοπόρων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και άλλοτε επικεφαλής της DeepMind, της εταιρίας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης την οποία εξαγόρασε στη συνέχεια η Google.

  • Like 3