To τέως στέλεχος της OpenAI ανακοίνωσε τη δημιουργία της Safe Superintelligence Inc., με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια, έναντι των διαφόρων "εμπορικών πιέσεων".

Ο Ίλια Σατσκέβερ, εκ των συνιδρυτών της OpenAI και μέχρι πρότινος επικεφαλής νέων τεχνολογιών στην εταιρία, ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέας εταιρίας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα εστιάζει στην ασφάλεια. Με ανάρτησή του στο Χ, ο Σατσκέβερ αποκάλυψε και το όνομα της εταιρίας: Safe Superintelligence Inc. (SSI), η οποία, όπως δήλωσε, θα έχει "ένα στόχο και ένα προϊόν": τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ισχυρού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανακοίνωση περιγράφει την SSI ως μια νέα εταιρία που "προσεγγίζει παράλληλα την ασφάλεια και τις δυνατότητες", έτσι ώστε η εταιρία να προοδεύσει γρήγορα στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα αναπτύξει, εξακολουθώντας να δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια. Παράλληλα, καταγγέλλει τις εξωτερικές πιέσεις με τις οποίες έρχονται συχνά αντιμέτωπες οι ομάδες οι οποίες αναπτύσσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σε εταιρίες όπως η OpenAI, η Google και η Microsoft, υποστηρίζοντας ότι η "απόλυτη επικέντρωση" που θα χαρακτηρίζει τη δική του εταιρία θα της επιτρέψει να αποφύγει τις "περισπάσεις από τα κόστη διαχείρισης ή τους κύκλους [παρουσίασης νέων] προϊόντων".

"Το επιχειρηματικό μας μοντέλο σημαίνει πως η ασφάλεια και η πρόοδος προφυλάσσονται απέναντι στις βραχυπρόθεσμες εμπορικές πιέσεις", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σατσκέβερ. "Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να εξελιχτούμε με ηρεμία". Συνιδρυτές της SSI, εκτός του Σατσκέβερ, είναι ο Ντάνιελ Γκρος, πρώην στέλεχος του τομέα τεχνητής νοημοσύνης στην Apple, και ο Ντάνιελ Λίβαϊ, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στην OpenAI.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Σατσκέβερ ηγήθηκε της προσπάθειας απομάκρυνσης του Σαμ Άλτμαν, διευθύνοντα συμβούλου της OpenAI. Ο Σατσκέβερ τελικά αποχώρησε από την OpenAI το Μάιο, αφήνοντας από τότε να εννοηθεί πως είχε κάτι νέο στα σκαριά. Λίγο μετά την αποχώρηση του Σατσκέβερ, ο Γιάν Λέικε, ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την OpenAI, δηλώνοντας ότι οι διαδικασίες ασφαλείας έχουν "περάσει σε δεύτερη μοίρα έναντι των εντυπωσιακών προϊόντων". Η Γκρέτσεν Κρούγκερ, στέλεχος της OpenAI, επίσης εξέφρασε προβληματισμούς για θέματα ασφαλείας, όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή της.

Κι ενώ η OpenAI προωθεί συνεργασίες με την Apple και τη Microsoft, είναι απίθανο να δούμε την SSI να κάνει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Στη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg, ο Σατσκέβερ δήλωσε πως το πρώτο προϊόν της SSI θα είναι μια ασφαλής υπερνοημοσύνη, καθώς και ότι η εταιρία "δεν πρόκειται να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο" στο μεταξύ. 

  • Like 1
  • Haha 1