Αισθητά βελτιωμένες δυνατότητες σε επίπεδο οπτικής αναγνώρισης πληροφοριών αλλά και αξιολόγησης των ερωτήσεων που δέχεται διαθέτει το νέο Claude 3.5 Sonnet.

H Anthropic παρουσίασε το Claude 3.5 Sonnet, τη νέα έκδοση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η εταιρία και το οποίο, όπως υποστηρίζει, όχι απλά αποδίδει καλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις του, αλλά ξεπερνά και σε διάφορες μετρήσιμες παραμέτρους τις επιδόσεις του GPT-4 Omni, που κυκλοφόρησε πρόσφατα η OpenAI. Παράλληλα, η Anthropic παρουσίασε το Artifacts, ένα νέο, δυναμικό χώρο εργασίας εντός του Claude, οπου οι χρήστες μπορούν να τροποποιούν και να εξελίσσουν τα ΑΙ projects του Claude, όπως για παράδειγμα ένα βιντεοπαιχνίδι με πρωταγωνιστή έναν κάβουρα.

"Στόχος μας με το Claude δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα σταδιακά βελτιούμενο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) αλλά να αναπτύξουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ικανό να συνεργάζεται με ανθρώπους και λογισμικό, με ουσιώδεις τρόπους", δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι, στο δελτίο τύπου που συνόδευε την ανακοίνωση του νέου μοντέλου. "Λειτουργίες όπως το Artifacts συνιστούν κάποιους πρώτους πειραματισμούς προς αυτή την κατεύθυνση".

Αυτή είναι η πρώτη κυκλοφορία στην οικογένεια μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης Claude 3.5 από την Anthropic, και καταγράφεται μόλις τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία των μοντέλων της σειράς Claude 3. Η Anthropic αγωνίζεται με νύχια και με δόντια ώστε να παρακολουθήσει το ρυθμό κυκλοφορίας νέων μοντέλων από την OpenAI. Σε πρώτη φάση, διαθέτει στην αγορά την έκδοση 3.5 της μεσαίας κατηγορίας LLM, με την επωνυμία Sonnet, όμως η εταιρία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και την έκδοση 3.5 της κατηγορίας Haiku (του βασικού της μοντέλου) όπως και της Opus (του πλέον ικανού LLM) αργότερα μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι διερευνά τις προοπτικές λειτουργιών όπως οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο και η μνήμη που θα διαθέτουν τα μοντέλα της, για μελλοντικές κυκλοφορίες.

Η Anthropic εστιάζει όχι μόνο στη διάθεση στην αγορά βελτιωμένων μοντέλων, αλλά και στην ενσωμάτωση περισσότερων λειτουργιών και δυνατοτήτων που καθιστούν τα μοντέλα της χρησιμότερα. Με το Artifacts, η Anthropic δηλώνει πως οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν διαδραστικές εφαρμογές εντός του Claude. Στο πλαίσιο επίδειξης, η εταιρία παρουσίασε τον τρόπο που μπορεί κανείς να δημιουργεί χαρακτήρες και εικονίδια εντός ενός 8-bit βιντεοπαιχνιδιού, το οποίο δημιούργησε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τον τρόπο που μπορούν να πραγματοποιούνται αλλαγές στην πορεία.

Η εταιρία υποστηρίζει πως το Claude 3.5 Sonnet είναι το ισχυρότερο μοντέλο που έχει παρουσιάσει ως τώρα σε επίπεδο ενσωμάτωσης οπτικών δεδομένων, πράγμα που επιτρέπει στο Claude να αποδίδει καλύτερα στην εξαγωγή συμπερασμάτων από οπτικές πληροφορίες, την ερμηνεία πινάκων και τη μεταγραφή κειμένου από ατελείς εικόνες. Η Anthrοpic μάλιστα υποστηρίζει ότι το Claude 3.5 Sonnet ξεπερνά σε επιδόσεις αρκετές από τις οπτικές δυνατότητες του GPT-4 Omni, το οποίο συνοδευόταν από εντυπωσιακές δυνατότητες σε αυτό τον τομέα με την κυκλοφορία του. Το Claude φέρεται να υπερτερεί στην οπτική κατανόηση πινάκων, εγγράφων και μαθηματικών. Ευρύτερα, η Anthropic υποστηρίζει ότι το νέο Claude αποδίδει γενικά καλύτερα από το ChatGPT της OpenAI σε επίπεδο δημιουργίας κώδικα και εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων.

Αξιοσημείωτο, από τα όσα υποστηρίζει η Anthropic, είναι ότι το Claude 3.5 Sonnet αποδίδει καλύτερα όταν καλείται να αποφασίσει σε τι να απαντήσει και τι να προσπεράσει. Τα AI chatobot έχουν καταστεί διαβόητα για την άρνησή τους να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις. Πριν μερικούς μήνες, το Gizmodo ασχολήθηκε διεξοδικά με το ζήτημα της λογοκρισίας από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και διαπίστωσε ότι το Claude της Anthropic αρνήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις. Με το Claude 3.5, η Anthropic δηλώνει βέβαιη για την ικανότητα του Claude να αποφασίζει αν πρέπει να απαντήσει σε ακατάλληλες ή ενδεχομένως επιβλαβείς ερωτήσεις.

238a8a82b6fb80528bfbf694fdaa3f65.png

 

  • Like 1