Ένας τομέας με τεράστιες προοπτικές αλλά και ενδεχόμενους κινδύνους για την πορεία της ανθρωπότητας εξακολουθεί να εξελίσσεται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο.

Πέρυσι, πλήθος διεθνών ηγετών, στελεχών κορυφαίων εταιριών αλλά και ακαδημαϊκοί ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, στη Βρετανία, για την πρώτη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την ασφαλή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ευελπιστώντας να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από μια τεχνολογία η οποία, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, συνιστά απειλή για την ανθρωπότητα.

Ίλον Μασκ και Σαμ Άλτμαν βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με ορισμένους από τους οξύτερους επικριτές τους, ενώ η Κίνα συνυπέγραψε τη "Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ" στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων κρατών, σηματοδοτώντας μια διάθεση συνεργασίας, παρά τις εντάσεις που καταγράφονται στις σχέσης της με τη Δύση.

Έξι μήνες αργότερα, η δεύτερη Διάσκεψη Ασφαλείας Τεχνητής Νοημοσύνης, μια προκαταρκτική, διαδικτυακή διάσκεψη, την οποία συνδιοργανώνουν η Βρετανία και η Νότια Κορέα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο κατά την οποία ο ενθουσιασμός γύρω από τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης παραχωρεί τη θέση του σε ερωτήματα σχετικά με τους περιορισμούς της. 

Παρατηρητές εκτιμούν πως δύσκολα θα συμφωνηθεί οτιδήποτε δραστικότερο πέραν των συμπερασμάτων της πρώτης διάσκεψης, ενώ ακανθώδη ερωτήματα, όπως η χρήση υλικού που προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, η ασφάλεια των χρησιμοποιούμενων δεδομένων αλλά και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του όλου εγχειρήματος φαίνεται πως περιορίζουν τις πιθανότητες να συγκεντρωθούν για δεύτερη φορά τόσα ηχηρά ονόματα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη διάσκεψη, η προσοχή έχει στραφεί από το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά υπαρξιακό κίνδυνο στους πόρους που απαιτούνται για την εξέλιξή της, όπως για παράδειγμα ο τεράστιος όγκος δεδομένων για την τροφοδότηση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, αλλά και ο ηλεκτρισμός που καταναλώνεται από τον αυξανόμενο αριθμό κέντρων δεδομένων.

Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, έχει υποστηρίξει πως το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται από κάποιο άλμα στην τεχνολογία παραγωγής ενέργειας. Το Φεβρουάριο, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι επιχειρούσε να συγκεντρώσει έως και 7 τρισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών, απαραίτητου στοιχείου για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που, αυτό το διάστημα παρουσιάζει ελλείψεις.

Η διήμερη σύνοδος μεταξύ 21 και 22 Μαΐου στη Νότια Κορέα εξ αρχής είχε παρουσιαστεί σαν μια "μίνι διάσκεψη", ενόψει της επόμενης δια ζώσης συνάντησης στο Παρίσι.

Αυτή τη φορά, όμως, αναμένεται να συμμετάσχουν πολύ λιγότεροι ηγέτες και υπουργοί, την ίδια στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση αναβάλλει την επόμενη διάσκεψη για το 2025.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέκλεισε το μπλοκ των 27 να έχει παρουσία στη διάσκεψη, όμως επιβεβαίωσε ότι οι βασικοί αρμόδιοι για τον τεχνολογικό τομέα -η Μαργκέτε Βεστάγκερ, ο Τιερί Μπρετόν και η Βέρα Γιούροβα- δεν πρόκειται να παραστούν.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως θα αποστείλει εκπροσώπους, τους οποίους όμως δεν κατονόμασε. Καναδάς και Ολλανδία δεν πρόκειται να μετάσχουν. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξετάζει ακόμη την πρόσκληση που έχει λάβει, καθώς η εκδήλωση συμπίπτει με διάσκεψη των G20 την οποία φιλοξενεί η χώρα την ίδια εβδομάδα.

Το Ίδρυμα Mozilla δεν πρόκειται να παραστεί στη διάσκεψη, διευκρινίζοντας ότι εστιάζει την προσοχή του στην επόμενη διάσκεψη στο Παρίσι. Αντίστοιχα, η DeepMind, αρμόδια για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στη Google χαιρέτησε τη διάσκεψη όμως δεν επιβεβαίωσε αν θα έχει παρουσία.

Η Λίντα Γκρίφιν, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής στο Ίδρυμα Mozilla, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Τίποτε δεν πρόκειται να πλησιάσει σε συμμετοχή μια πρώτη σύνοδο αυτού του είδους. Η επίτευξη διεθνών συμφωνιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, επομένως ίσως χρειαστεί να μεσολαβήσουν μερικές τέτοιες διασκέψεις, προκειμένου να βρεθεί ένας ρυθμός". 

  • Like 1