Η διαφορά, σε σχέση με άλλες αγωγές, είναι ότι αυτή τη φορά, στην αγωγή κατονομάζεται και η Microsoft ως εναγόμενη. Η μήνυση κατατέθηκε από τον Julian Sancton εκ μέρους μιας ομάδας συγγραφέων επιστημονικών και μη μυθοπλαστικών έργων (βιβλίων, συγγραμμάτων κ.ά.), οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν αποζημιώθηκαν για τη χρήση των βιβλίων και των ακαδημαϊκών περιοδικών τους στην εκπαίδευση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της OpenAI.
Στην αγωγή, αναφέρεται ότι οι συγγραφείς επένδυσαν πολλές φορές χρόνια «για να συλλέξουν, να ερευνήσουν και να συντάξουν τα έργα τους» και κατηγορούν τις OpenAI και Microsoft ότι αρνούνται να πληρώσουν τους συγγραφείς ενώ παράλληλα οικοδομούν μια επιχείρηση «αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, παίρνοντας το συνδυαστικό έργο της ανθρωπότητας χωρίς άδεια». Στην αγωγή, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι «οι εταιρείες προσποιούνται ότι οι νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων δεν υπάρχουν» και ότι «απολαμβάνουν τεράστια οικονομικά οφέλη εκμεταλλευόμενες υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα».
Ο Julian Sancton είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Madhouse at the End of the Earth: The Belgica's Journey Into the Dark Antarctic». Στο βιβλίο του αφηγείται την αληθινή ιστορία επιβίωσης μιας βέλγικης αποστολής του 1897 που παγιδεύτηκε στους πάγους στον ωκεανό στη μέση ενός ανήλιου χειμώνα στην Ανταρκτική (στην αποστολή, την ηγεσία της οποίας είχε ο Adrien de Gerlache συμμετείχε και ο γνωστός εξερευνητής Roald Amundsen). Ο Julian Sancton υποστηρίζει ότι επένδυσε πέντε χρόνια και δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να διερευνήσει τα γεγονότα και να γράψει το βιβλίο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή «μια τέτοια επένδυση χρόνου και χρημάτων είναι εφικτή για τον Julian Sancton και τους υπόλοιπους συγγραφείς επειδή σε αντάλλαγμα για τις δημιουργικές τους προσπάθειες υπάρχει ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων που τους παρέχει ένα σύνολο αποκλειστικών δικαιωμάτων στα έργα τους, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων αναπαραγωγής του/των έργου/ων που επίσης προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα».
Όπως επισημαίνει το Forbes, η OpenAI έχει δηλώσει παλαιότερα ότι το περιεχόμενο που παράγεται από το ChatGPT δεν αποτελεί «παράγωγο έργο» και ως εκ τούτου δεν παραβιάζει κανένα πνευματικό δικαίωμα. Η αγωγή του Julian Sancton είναι η πιο πρόσφατη από τις καταγγελίες που έχουν γίνει κατά της εταιρείας σχετικά με τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT. Στις αρχές της φετινής χρονιάς, ο σεναριογράφος και συγγραφέας Michael Chabon προχώρησε σε μήνυση ενάντια στην OpenAI για το ίδιο πράγμα, όπως και οι George R.R. Martin, John Grisham και Jodi Picoult. Η κωμικός Sarah Silverman κατέθεσε επίσης μήνυση κατά της OpenAI και της Meta για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. O Julian Sancton ζητά αποζημίωση και ασφαλιστικά μέτρα για όλους όσους συμμετέχουν στην συλλογική αγωγή.
- 5
ΣΧΟΛΙΑ (21)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση