Δημοσιογραφικές πληροφορίες του Reuters θέλουν την OpenAI να αναπτύσσει μια νέα, ριζοσπαστική προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης.

H OpenAI, η εταιρία που δημιούργησε το δημοφιλές ChatGPT, φέρεται να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη μιας τεχνολογίας ενίσχυσης των δυνατοτήτων εκλογίκευσης που διαθέτουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, εγχείρημα το οποίο, εφόσον στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να επιτρέψει στα μοντέλα αυτά την εκτέλεση σύνθετων διαδικασιών, όπως την αυτόνομη πλοήγηση στο διαδίκτυο και την πραγματοποίηση αναζητήσεων σε βάθος.

Το πρόγραμμα, με την κωδική ονομασία Strawberry, καλύπτεται επί του παρόντος υπό πέπλο μυστικότητας, με τις πληροφορίες που διακινούνται να ελέγχονται αυστηρά, ακόμη και στο εσωτερικό της OpenAI. Στόχος της εταιρίας είναι να δημιουργήσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ικανό όχι απλά να συντάσσει απαντήσεις, αλλά και να προβλέπει τις επόμενες κινήσεις του, εκτελώντας αυτό που η OpenAI περιγράφει ως "έρευνα σε βάθος". Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει αισθητά τις δυνατότητες του μοντέλου να διαχειρίζεται διαδικασίες οι οποίες, επί του παρόντος, δεν υποστηρίζονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Ήδη έχουν υπάρξει αναφορές για επιδείξεις μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία ενδεχομένως συνδέονται με το πρόγραμμα Strawberry, τα οποία αποδεικνύονται ικανά να διαχειριστούν σύνθετα επιστημονικά και μαθηματικά προβλήματα, τα οποία υπερβαίνουν τις δυνατότητες των υφιστάμενων, εμπορικά διαθέσιμων, μοντέλων. Μάλιστα, δημοσιογραφική πηγή έκανε λόγο για ένα σύστημα το οποίο κατέγραψε ακρίβεια άνω του 90% σε ένα σύνολο δεδομένων ΜΑΤΗ, το οποίο αποτελείται από προβλήματα επιπέδου μαθηματικών ολυμπιάδων.

Η ανάπτυξη του Strawberry περιλαμβάνει μια εξειδικευμένη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μετά την εκπαίδευσή τους πάνω σε εκτενή σύνολα δεδομένων. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι βελτιώνει θεαματικά τις δυνατότητες εκλογίκευσης που εμφανίζουν τα μοντέλα. Μάλιστα, ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, έχει τονίσει κατ' επανάληψη τη σημασία της βελτίωσης των δυνατοτήτων αυτών ως καθοριστική παράμετρο για την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ενώ τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα αποδίδουν εξαιρετικά σε διαδικασίες όπως περιλήψεις και σύνταξη κειμένων, συχνά δυσκολεύονται με προβλήματα κοινής λογικής και άντλησης λογικών συμπερασμάτων. Οι αδυναμίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν στη διατύπωση ανακριβών ή και εξωφρενικών πληροφοριών, φαινόμενο γνωστό ως "παραίσθηση". 

Οι ερευνητές ορίζουν τη λογική σε επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης ως τη δημιουργία ενός μοντέλου το οποίο επιτρέπει το σχεδιασμό, την κατανόηση του υλικού κόσμου και την αξιόπιστη επίλυση προβλημάτων στο πλαίσιο σεναρίων πολλαπλών βημάτων. Η ανάπτυξη αυτής της δυνατότητας θεωρείται καθοριστική ώστε να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να επιχειρήσει σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις αλλά και την ανάπτυξη σύνθετου λογισμικού.

Η OpenAI δεν είναι η μόνη εταιρία που επιχειρεί κάτι τέτοιο. Άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google, η Meta και η Microsoft διερευνούν επίσης διάφορες τεχνικές με στόχο τη βελτίωση αυτής της πτυχής των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Πάντως, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσο τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορούν να ενσωματώσουν σύνθετες ιδέες και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στους μηχανισμούς τους.

Το πρόγραμμα Strawberry φέρεται να έχει ομοιότητες με τη μέθοδο "Αυτοδίδακτης Εκλογίκευσης" (STaR), που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το 2022. Το STaR επιτρέπει στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώνουν την ευφυΐα τους μέσω διαδραστικής αυτοδιδασκαλίας, εξέλιξη που ενδεχομένως θα τους επέτρεπε να υπερβούν την ανθρώπινη ευφυΐα. Η προοπτική αυτή είναι συναρπαστική και ταυτόχρονα ανησυχητική, εγείροντας σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές διαστάσεις της ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ενδεχόμενες προοπτικές του προγράμματος Strawberry είναι τεράστιες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα, από την επίλυση σύνθετων προβλημάτων μέχρι την αυτοματοποίηση του έργου των μηχανικών λογισμικού και μηχανικής μάθησης. 

Καθώς η OpenAI συνεχίζει να δοκιμάζει τα όρια της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, το πρόγραμμα Strawberry συνιστά ένα ενδεχομένως σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ικανότερων και ευφυέστερων συστημάτων. Τυχόν επιτυχία της προσπάθειας αυτής θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και να έχει σημαντικότατες προεκτάσεις για πολλούς τομείς της ανθρώπινης κοινωνίας.

  • Confused 1