Το ChatGPT εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε έμπιστο βοηθό, θυμάται όχι μόνο τα όσα του έχεις πει για τον εαυτό σου, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σου, αλλά εφαρμόζει αυτές τις αναμνήσεις σε μελλοντικές συζητήσεις. Πρόκειται για μια φαινομενικά μικρή αλλαγή, η οποία ενδεχομένως να καταστήσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο ανθρώπινη και, ίσως, ανοίξει το δρόμο προς μια Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη, όρος με τον οποίο περιγράφεται ένας ψηφιακός εγκέφαλος ικανός να λειτουργήσει με τρόπο ο οποίος παραπέμπει περισσότερο στη φαιά ουσία του ανθρώπου.
Η OpenAI ανακοίνωσε την περιορισμένη δοκιμή μέσα από ανάρτησή της την Τρίτη, εξηγώντας ότι ελέγχει την ικανότητα του ChatGPT (τόσο στη δωρεάν όσο και τη συνδρομητική έκδοση) να θυμάται τι του λες, σε όλες τις συζητήσεις που κάνετε.
Με την ενημέρωση αυτή, το ChatGPT μπορεί να θυμάται με φυσικό τρόπο, να συλλέγει ενδιαφέρουσες πληροφορίες στην πορεία, όπως για παράδειγμα αν προτιμά ο συνομιλητής του τον καφέ σκέτο ή με ζάχαρη, ή τα όσα του ζητά συγκεκριμένα ο χρήστης να θυμάται.
Το όφελος από το να διαθέτει μνήμη το ChatGPT είναι ότι οι επόμενες συζητήσεις μαζί του δεν ξεκινούν από το μηδέν. Ένα νέο ερώτημα θα μπορούσε, για την τεχνητή νοημοσύνη, να συνοδεύεται από ένα άρρητο πλαίσιο. Στην πράξη, όπως αναφέρει η OpenAI, η μνήμη αυτή θα εφαρμόζεται σε μελλοντικά ερωτήματα. Αν αναφέρεις στο ChatGPT ότι έχεις ένα τρίχρονο παιδί που λατρεύει τις καμηλοπαρδάλεις, οι επόμενες συζητήσεις γύρω από ιδέες για κάρτες γενεθλίων ενδεχομένως να περιλαμβάνουν εικόνες με καμηλοπαρδάλεις.
Το ChatGPT δεν θα παπαγαλίζει απλά τις μνήμες από τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά σου, αλλά θα αξιοποιεί αυτές τις πληροφορίες ώστε να αποδίδει αποτελεσματικότερα για το χρήστη.
Ενδεχομένως για κάποιους η σκέψη ότι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να θυμάται μια σειρά συζητήσεων και να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να σε βοηθήσει να είναι κάπως δυσάρεστη. Αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος που η OpenAI προσφέρει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσεις με απλό τρόπο τη λειτουργία αυτή, επιλέγοντας το "Temporary Chat", το οποίο θα μπορούσε να περιγραφεί σαν πρόκληση προσωρινής αμνησίας στο ChatGPT.
Εντωμεταξύ, ακριβώς όπως λειτουργεί το ιστορικό αναζητήσεων στο διαδίκτυο, το ChatGPT θα προσφέρει τη δυνατότητα μέσω των ρυθμίσεων να διαγράφεις αναμνήσεις, εναλλακτικά ο χρήστης μπορεί και μέσα στη ροή της συζήτησης να ζητήσει από το ChatGPT να ξεχάσει κάτι.
Για την ώρα, η λειτουργία διατίθεται δοκιμαστικά σε ορισμένους χρήστες της δωρεάν και συνδρομητικής έκδοσης του ChatGPT, όμως η OpenAI δεν ανέφερε στην ανάρτησή της πότε θα καταστεί διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες. Η OpenAI προσθέτει επίσης τη δυνατότητα συλλογής μνημών στις εφαρμογές που μπορούν να δημιουργούν οι κάτοχοι της συνδρομητικές έκδοσης του ChatGPT, πράγμα που σημαίνει ότι οι developers θα μπορούν να ενσωματώνουν τη λειτουργία αυτή στις δικές τους εκδοχές του μοντέλου. Όμως, δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις μνήμες που αποθηκεύονται εντός του GPT.
Ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει μακροπρόθεσμη μνήμη εγείρει συνθετότερα ζητήματα από ό,τι ένα μοντέλο που έχει μια επιφανειακή, στην καλύτερη περίπτωση, εικόνα προηγούμενων συζητήσεων. Ένα ζήτημα, προφανώς, είναι αυτό της προστασίας της ιδιωτικότητας. Εφόσον το ChatGPT απομνημονεύει τυχαία στοιχεία τα οποία θεωρεί ενδιαφέροντα ή συναφή για τους χρήστες του, μήπως χρειάζεται να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο προσωπικά μας δεδομένα να εμφανιστούν στις συζητήσεις ενός άλλου χρήστη; Μάλλον όχι. Η OpenAI υπόσχεται ότι οι αναμνήσεις θα εξαιρούνται από τα δεδομένα με τα οποία εκπαιδεύεται το ChatGPT.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις, μελλοντικά. Το ChatGPT έχει ήδη τη δυνατότητα να συντάσσει απαντήσεις που παραπέμπουν σε άνθρωπο, όμως οι αστοχίες του και η δυσκολία του να θυμηθεί, σε ορισμένες, περιπτώσεις, ακόμη και το πώς ξεκίνησε η συζήτηση, καθιστούν σαφές ότι εξακολουθούν να μας χωρίζουν μερικά δισεκατομμύρια νευρώνες.
Οι αναμνήσεις, ιδίως όταν αφορούν πληροφορίες που σου εμφανίζονται αβίαστα, στη διάρκεια μιας συζήτησης, θα μπορούσαν να μεταβάλλουν αυτή την αίσθηση. Οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα βιώματα και τις αναμνήσεις που μοιραζόμαστε μαζί τους. Σε αυτά τα δεδομένα βασιζόμαστε προκειμένου να διαμορφώσουμε τις επαφές και τις συζητήσεις μας. Είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο δημιουργούμε δεσμούς με τους γύρω μας. Δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή να νοιώσουμε ότι κάτι μας ενώνει με ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θυμάται ότι δεν μας αρέσουν τα καυτερά φαγητά ή ότι λατρεύουμε ό,τι έχει να κάνει με το Ρόκι Μπαλμπόα.
- 1
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (35)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση