Στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης ποντάρει η πρωτοπόρος εταιρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time, ο συνιδρυτής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, και η Αριάνα Χάφινγκτον, ιδρύτρια της Huffington Post, ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία με σκοπό τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης ενός "ΑΙ συμβούλου υγείας", μέσα από το εταιρικό σχήμα της Thrive AI Health. Αυτός ο ψηφιακός γιατρός θα εκπαιδευόταν στη βάση "των κορυφαίων, διασταυρωμένων επιστημονικών στοιχείων" καθώς και "των προσωπικών βιομετρικών, εργαστηριακών και άλλων ιατρικών δεδομένων" που οι χρήστες θα επιλέξουν να γνωστοποιήσουν στην εταιρία.

"Κάθε πτυχή της υγείας μας επηρεάζεται βαθιά από τις πέντε θεμελιώδης καθημερινές συμπεριφορές, τον ύπνο, τη θρέψη, την κίνηση, τη διαχείριση του στρες και τους κοινωνικούς δεσμούς", αναφέρουν οι δυο τους στο άρθρο. "Η τεχνητή νοημοσύνη, αξιοποιώντας την απόλυτη εξατομίκευση μπορεί να βελτιώσει αισθητά αυτές τις συμπεριφορές". Για παράδειγμα, το ιατρικό chatbot θα επιχειρούσε να μάθει ποιες συνθήκες οδήγησαν στο να κάνει καλό ύπνο ο χρήστης, ποιες είναι οι αγαπημένες τροφές του, συνήθειες άσκησης και κίνησης και πώς εκτονώνει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το στρες. Το αποτέλεσμα θα είναι "ένας πλήρως ενσωματωμένος προσωπικός σύμβουλος υγείας" που θα προσφέρει "παροτρύνσεις σε πραγματικό χρόνο" και εξατομικευμένες συστάσεις.

 Άλτμαν και Χάφινγκτον υποστηρίζουν ότι εφόσον "οι χρόνιες ασθένειες -όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα- κατανέμονται άνισα στις διάφορες δημογραφικές ομάδες, ένας άκρως εξατομικευμένος ΑΙ σύμβουλος υγείας θα βοηθούσε στο να καταστούν ευκολότερες και περισσότερο προσβάσιμες οι υγιείς αλλαγές στη συμπεριφορά". Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι 129 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοια χρόνια νοσήματα και ότι περίπου το 90% από τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται στις ΗΠΑ στον τομέα της υγείας καταλήγουν στη θεραπεία, αντί της πρόληψης.

Οι δυο τους περιγράφουν το παράδειγμα ενός "πολυάσχολου διαβητικού επαγγελματία". Ο σύμβουλος υγείας, που θα εκπαιδευόταν στη βάση των συγκεκριμένων ιατρικών δεδομένων του χρήστη, θα μπορούσε να αποστέλλει υπενθυμίσεις για τη λήψη τυχόν φαρμακευτικής αγωγής, να προτείνει υγιεινές ιδέες για φαγητό και να ενθαρρύνει την άσκηση. Υποστηρίζουν ότι "η χρήση της ΑΙ με αυτό τον τρόπο θα εκδημοκράτιζε τα σωτήρια οφέλη της βελτίωσης των καθημερινών συνηθειών και θα αντιμετώπιζε τις εντεινόμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας".

Δεν είναι σαφές, όμως, το πώς οι προτάσεις αυτές είναι υπέρτερες του θα ρυθμίσει κανείς υπενθυμίσεις μέσω του κινητού του ή να αναζητήσει στο διαδίκτυο "ιδέες για υγιεινότερα γεύματα για διαβητικούς" ή, τουλάχιστον, να είναι τόσο ανώτερες ώστε να αντισταθμίζεται ο κίνδυνος του να γνωστοποιήσει κανείς προσωπικά ιατρικά δεδομένα στην OpenAI.

Εντωμεταξύ, εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα με τις λανθασμένες πληροφορίες που ενσωματώνουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στις απαντήσεις τους. Μάλιστα, κάποια στιγμή μας προτάθηκε να βάλουμε κόλλα στην πίτσα, όμως τέτοιου είδους λάθη όταν το μοντέλο παρέχει συμβουλές υγείας θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που μια τεχνολογική εταιρία επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ψηφιακό σύμβουλο υγείας. Η Onvy προσφέρει ένα παρόμοιο προϊόν, τόσο για iOS όσο και Android, που συνεργάζεται με περισσότερες από 300 εφαρμογές παρακολούθησης της υγείας του χρήση, ενώ η Fitbit, θυγατρική της Google, φέρεται να ετοιμάζει ένα AI chatbot για τη σειρά των wearable προϊόντων της, τη στιγμή που η Whoop ήδη προσφέρει έναν ΑΙ σύμβουλο υγείας, βασισμένο στο ChatGPT, για τα προϊόντα της.

  • Like 1