Η συσκευή, την οποία αναπτύσσει η Xiaomi, βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια, επομένως η κυκλοφορία της δεν είναι βέβαιη. Εφόσον διατεθεί στην αγορά, θα συγκαταλέγεται μεταξύ του μικρού συνόλου συσκευών που δεν διαθέτουν απτά πλήκτρα.

Πριν μερικά χρόνια, εταιρίες όπως οι HTC, Meizu και Asus μας προσέφεραν μια πρώτη ματιά του πώς θα ήταν τα κινητά χωρίς απτά πλήκτρα, μέσα από τα πρωτότυπα μοντέλα που παρουσίασαν. Φανταστείτε μια συσκευή χωρίς πλήκτρα ρύθμισης του ήχου ή ενεργοποίησης, μονάχα μια λεία, συμπαγής οθόνη. Όμως, αν ακουμπούσε κανείς το κατάλληλο σημείο στο χείλος της, η συσκευή αντιδρούσε σαν να είχε πατηθεί ένα πλήκτρο. Μέσα στο 2025, ενδέχεται να δούμε τελικά στην αγορά το πρώτο κινητό τηλέφωνο χωρίς απτά πλήκτρα.

Σύμφωνα με φήμες που διέρρευσαν το τελευταίο διάστημα, η Xiaomi ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα νέο smartphone, με την κωδική ονομασία "Zhuque", τον επόμενο χρόνο. Η συσκευή αυτή φέρεται να έχει στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά των κινητών, αφήνοντας κατά μέρος κάθε απτό πλήκτρο και προκρίνοντας τη χρήση αποκλειστικά μέσω της οθόνης αφής. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φέρεται να είναι μια εμπρόσθια κάμερα κρυμμένη κάτω από την οθόνη.

Η συσκευή βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της, επομένως υπάρχει περίπτωση να μη τη δούμε τελικά να κυκλοφορεί στην αγορά. Εφόσον προχωρήσει η προσπάθεια, όμως, θα συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων συσκευών, κυρίως πρωτοτύπων, που επέλεξαν ένα σχεδιασμό χωρίς καθόλου απτά πλήκτρα.

Η χρήση μιας συσκευής χωρίς πλήκτρα μπορεί να ακούγεται δύσκολη, όμως η καινοτόμος προσέγγιση της Xiaomi θα μπορούσε να διευκολύνει τα πράγματα. Η εταιρία εικάζεται πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό μεθόδων ώστε να αντικαταστήσει τα κλασικά πλήκτρα ενεργοποίησης και ήχου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Android Authority, η Xiaomi ενδέχεται να επιλέξει τη χρήση αισθητήρων πίεσης, ενώ η προσθήκη εστιών δόνησης θα μπορούσε να προσφέρει στους χρήστες μια απτή αίσθηση κατά τη χρήση της συσκευής.

Προφανώς, οι λεπτομέρειες σχετικά με τη φημολογούμενη συσκευή της Xiaomi είναι ακόμη λιγοστές, πέρα από κάποιες αναφορές ότι θα ενσωματώνει επεξεργαστή Snapdragon 8+ 4ης γενιάς. Η επιλογή αυτή συντείνει στο ότι η συσκευή θα αποτελέσει ναυαρχίδα, με κορυφαία τεχνολογία και ενδεχομένως ορισμένες ριζοσπαστικές λειτουργίες, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων της οθόνης. Πάντως, οι αρχικές διαρροές δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο να πουν για το πώς θα ήταν στην πράξη αυτός ο σχεδιασμός χωρίς πλήκτρα.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι πιθανό τα περισσότερα κινητά είτε να προσθέσουν ψηφιακά πλήκτρα για να αντικαταστήσουν σταδιακά τα απτά, είτε να επιλέξουν ένα σχεδιασμό πλήρως απαλλαγμένο από απτά πλήκτρα. Η μετάβαση αυτή ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, και συγκεκριμένα το 2018, με το U12 Plus της HTC, το οποίο ήταν μία από τις πρώτες συσκευές που ενσωμάτωνε εστίες πίεσης, αντί πλήκτρων. Ακολούθησε το ROG Phone 2 της Asus, το οποίο συνδύαζε τα απτά πλήκτρα με ζώνες αφής, στο πλαίσιο της συσκευής, στοιχείο που διευκόλυνε τη χρήση της για gaming.

  • Like 2