Η τεχνολογία επεξεργαστών της ARM βρίσκεται σε πολλές συσκευές από αυτές που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση (π.χ κινητό, τηλεόραση, set-top box). Πρόσφατα, η ARM έκανε γνωστά τα μελλοντικά της σχέδια με την τεχνολογία DynamIQ.

Με στόχο την προώθηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης που αναμένεται να δούμε σε αυτοκίνητα, κινητά, παιχνιδοκονσόλες και σχεδόν οπουδήποτε, η τεχνολογία της ARM αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας big.LITTLE που χρησιμοποιείται σήμερα από πολλά πολυπύρηνα system-on-chips που βρίσκονται σε smartphones, τηλεοράσεις κ.ά.

 

Η τεχνολογία που παρουσιάστηκε το 2011, έδωσε την δυνατότητα σε κατασκευαστές να δημιουργήσουν αποδοτικούς επεξεργαστές συνδέοντας ιδιαίτερα ισχυρούς αλλά και ενεργοβόρους πυρήνες με χαμηλότερης κατανάλωσης πυρήνες, που αναλαμβάνουν τις όποιες διεργασίες στο παρασκήνιο όταν η συσκευή βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Ακριβώς για αυτό το λόγο το κινητό σας μπορεί να επεξεργάζεται video υψηλής ανάλυσης –ακόμα και 4K- την μία στιγμή ενώ την άλλη πέφτει σε κατάσταση ύπνωσης κατά την διάρκεια της νύχτας, διατηρώντας την φόρτιση στην μπαταρία του.

 

Στην περίπτωση της τεχνολογίας DynamIQ, χρησιμοποιούνται πυρήνες, που είναι ειδικά ανεπτυγμένοι για συγκεκριμένες εργασίες, όπως για παράδειγμα για ΑΙ (Artificial Intelligence, Τεχνητή Νοημοσύνη). Έτσι, μπορούν να δημιουργηθούν επεξεργαστές σε διαμόρφωση 1+3 (quad-core) και 1+7 (octa-core) όπου κάθε πυρήνας μπορεί να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά κατανάλωσης και απόδοσης.

 

Σύμφωνα με την ARM, μία τέτοια διαμόρφωση μπορεί να βελτιώσει το responsiveness της AI, με 50x αύξηση στην απόδοση μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια, και 10x μεταξύ της CPU και του “εξειδικευμένου επιταχυντή στο hardware”. Και το responsiveness έχει μεγάλη σημασία, ειδικά όταν ένα chip χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να οδηγήσει το αυτοκίνητο σας, “σαρώνοντας τον δρόμο για πιθανούς κινδύνους”.

 

Φυσικά, η νέα τεχνολογία πρόκειται να είναι εξαιρετικά κερδοφόρα για την ARM και τις εταιρείες βεβαίως που χρησιμοποιούν την τεχνολογίας της –όπως οι Qualcomm, Nvidia, Samsung, Apple κ.ά- αφού προβλέπεται, μετά την πώληση 50 δισεκατομμυρίων ARM-based chips μεταξύ 2013 και 2017, οι πωλήσεις να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια μέχρι το 2021.

 


gallery_286955_3804_27500.jpg

 


Link.png Site: Engadget