Μέσα στην επόμενη τριετία θα πρέπει να αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τα δίκτυα επόμενης γενιάς στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Η επόμενη φάση της εξέλιξης των υπάρχοντων δικτύων 3ης γενιάς ονομάζεται Long Term Evolution (LTE - Μακροπρόθεσμη Εξέλιξη σε μία σχετικά ελεύθερη μετάφραση), καθώς οι μεγάλοι κατασκευαστές (π.χ. Ericsson, Nokia Siemens Networks, Alcatel-Lucent, κ.ά.) αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο 4G, δεδομένου ότι το 3G δεν κατάφερε ποτέ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που δημιούργησε όταν άρχισε να χρησιμοποιείται εκτενώς στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

 

Η έλευση των δικτύων LTE αναμένεται να αλλάξει σε κάποιο βαθμό τα δεδομένα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι οι ταχύτητες λήψης δεδομένων θα μπορούν να ξεπεράσουν θεωρητικά τα 170 Mbps, ενώ εκείνες για την αποστολή θα αγγίξουν τα 90 Mbps.

 

Οι ταχύτητες

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν να έχουν ταχύτητες της τάξεως των 40 Mbps όσον αφορά τη λήψη και των 20 Mbps για την αποστολή, οι οποίες είναι συγκρίσιμες με εκείνες που προσφέρουν τα δίκτυα οπτικών ινών.

 

Μία άλλη αλλαγή είναι πως η αρχιτεκτονική των δικτύων LTE βασίζεται εξ ολοκλήρου στο Internet Protocol (ΙΡ), δηλαδή το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη διακίνηση δεδομένων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολη - τουλάχιστον θεωρητικά - η παροχή των ίδιων υπηρεσιών μέσω διαφορετικών δικτύων (ενσύρματων, ασύρματων και κινητών).

 

Ηδη ορισμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως η Vodafone, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σύντομα τις δοκιμές της συγκεκριμένης τεχνολογίας με τον στόχο να είναι η εμπορική λειτουργία δικτύων LTE το 2010. Τα πρότυπα είναι πάντως έτοιμα και οι κατασκευαστές υποδομών επιδεικνύουν τις σχετικές λύσεις τους, επιδιώκοντας να πείσουν τους παρόχους να ξεκινήσουν τις δοκιμές συστημάτων.

 

Επίσης, δεν αποκλείεται το LTE να είναι - μετά μερικά χρόνια - η μοναδική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν το GSM - που είναι το πλέον δημοφιλές και αυτό που χρησιμοποιείται στη χώρα μας - και το CDMA, το οποίο έχει ισχυρή βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η απόφαση, όμως, της αμερικανικής Verizon Wireless, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά CDMA να προτιμήσει το LTE, το οποίο είναι εξέλιξη του GSM, ίσως να είναι το σημείο-κλειδί προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό τεχνολογικό πρότυπο στον χώρο των κινητών επικοινωνιών.

 

ΣΤΟ 24,4%...

...ανέρχεται το ποσοστό των γυναικών στην Ελλάδα με πρόσβαση στο Διαδίκτυο έναντι 36,1% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας στη χώρα μας.

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Για μικρού μεγέθους και χαμηλού κόστους φορητούς υπολογιστές προορίζεται η νέα πλατφόρμα επεξεργαστών της Intel, με την επωνυμία Centrino Atom. Ο επεξεργαστής Intel Atom βασίζεται σε μια εντελώς καινούργια «μικροαρχιτεκτονική», ειδικά σχεδιασμένη για μικρές συσκευές και χαμηλή κατανάλωση.

 

Η «ΒΟΜΒΑ»

Αίσθηση προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες η δήλωση του γενικού διευθυντή μάρκετινγκ της Ericsson, Γιόχαν Μπέργκενταλ, ότι το WiFi δεν έχει μέλλον ως τεχνολογία πρόσβασης στο Διαδίκτυο λόγω της ανάπτυξης που υπάρχει στις γρήγορες συνδέσεις μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

 

ΣΤΟ 52%...

...έφθασε το 2007 το ποσοστό των συσκευών κινητής τηλεφωνίας που παρασκευάζονται στην Κίνα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο του 50%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Reporterlink, στην Κίνα κατασκευάστηκαν 594,4 εκατ. συσκευές όταν η παγκόσμια παραγωγή έφθασε στα 1.141 εκατ. κινητά.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΛΑΣ

 

Source.png Πηγή: ethnos.gr