Οι Samsung και Amazon αποκάλυψαν το πρότυπο HDR10+, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του υφιστάμενου ανοικτού πρότυπου HDR10, με την φιλοδοξία να ανταγωνιστούν το Dolby Vision.

Εκμεταλλευόμενες τη συνεργασία τους, η Amazon θα δημιουργεί και θα «στριμάρει» περιεχόμενο HDR, ενώ η Samsung θα συμπεριλάβει το HDR10+ σε όλες τις τηλεοράσεις 4K της περασμένης χρονιάς μέσω αναβάθμισης αλλά και στα μοντέλα του 2017. Η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν μερικά, αν και όχι όλα, από τα πλεονεκτήματα του Dolby Vision, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στη Samsung και σε άλλους κατασκευαστές να αποφύγουν την καταβολή δικαιωμάτων χρήσης στην Dolby.

Όπως το Dolby Vision, έτσι και το HDR10+ χρησιμοποιεί «Δυναμική Τονική Χαρτογράφηση» και σε αντίθεση με τη προηγούμενη έκδοση του πρότυπου που χρησιμοποιεί στατικά μεταδεδομένα, χρησιμοποιεί «δυναμικά μεταδεδομένα", που δημιουργούνται και κωδικοποιούνται κατά το γύρισμα μίας σκηνής και αποκωδικοποιούνται ακόμα και ανά καρέ. Έτσι, μία τηλεόραση HDR10+ μπορεί να προσαρμόσει τη φωτεινότητα σε μια ταινία «σκηνή ανά σκηνή ή ακόμα και ανά καρέ» υποστηρίζει η Samsung. Για παράδειγμα, με το HDR10, οι σκοτεινές σκηνές σε μια γενικά φωτεινή ταινία μπορεί να φαίνονται "πολύ πιο σκούρες από ό, τι αρχικά είχε οραματιστεί ο σκηνοθέτης" προσθέτει στην ανακοίνωση της η Νοτιοκορεάτικη εταιρεία. Η νέα τεχνολογία είναι σε θέση να προσαρμόζεται «on-the-fly», κάνοντας τις ταινίες να φαίνονται όπως ήθελαν εξαρχής οι δημιουργοί τους. 

Τα παραπάνω, μοιάζουν αρκετά με την περιγραφή της Dolby για την δική της τεχνολογία, και όπως συμβαίνει με το πρότυπο Dolby Vision, τα μεταδεδομένα θα πρέπει να βρίσκονται στο περιεχόμενου προτού αποκωδικοποιηθούν από μία συμβατή τηλεόραση. Έτσι, η Samsung συνεργάστηκε με την Colorfront για να ενσωματώσει HDR10+ mastering στα συστήματα «Transkoder» της που χρησιμοποιούνται από πολλές εταιρείες και στούντιο post processing. Επίσης συνεργάστηκε με την MulticoreWare για να ενσωματώσει το HDR10+ στον νέο υψηλής αποδοτικότητας x265 HEVC codec της που χρησιμοποιείται από το πρότυπο UltraHD Blu-Ray και από το Netflix και άλλα επίγεια και δορυφορικά κανάλια.

Την ώρα που η Dolby χρεώνει για τα δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας της, το HDR10+ είναι ένα ανοικτό πρότυπο, οπότε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους κατασκευαστές τηλεοράσεων δωρεάν. Παρόλα αυτά, από το HDR10+ απουσιάζουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του Dolby Vision, όπως η ευρύτερη χρωματική γκάμα 12-bit και η μέγιστη φωτεινότητα 10000 nits. To Dolby Vision επίσης είναι συμβατό με το παλαιότερο πρότυπο HDMI 1.4a, ενώ το HDR10+ απαιτεί HDMI 2.0. Επιπλέον, το πρότυπο της Dolby είναι προς τα πίσω συμβατό με το HDR10, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα λειτουργεί και με το νέο πρότυπο HDR10+.

1465621647_HDR102.jpg.17f6b7bb22040f6fce9f9778e33c1977.jpg

Η Samsung έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει το πρότυπο Dolby Vision στα μοντέλα της, ωστόσο εταιρείες όπως οι Sony και TCL επέλεξαν να το χρησιμοποιήσουν. Η Dolby επίσης συνεργάζεται με μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο όπως είναι η Warner Bros., η MGM και Universal καθώς και άλλα για να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία κωδικοποίησης της. Παράλληλα, η Amazon, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες streaming, δεσμεύτηκε να ξεκινήσει την μετάδοση περιεχομένου HDR10+ σε παγκόσμια κλίμακα «αργότερα μέσα στη χρονιά».

Engadget