Η Samsung, ο κορυφαίος κατασκευαστής smartphones, τηλεοράσεων και τσιπ μνήμης παγκοσμίως, σχεδιάζει σημαντική μείωση του προσωπικού της σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία προχωρά σε περικοπές που φτάνουν έως και το 30% του προσωπικού της σε ορισμένα τμήματα των θυγατρικών της εκτός Νότιας Κορέας.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει μείωση κατά περίπου 15% του προσωπικού πωλήσεων και μάρκετινγκ και έως 30% του διοικητικού προσωπικού. Οι περικοπές αναμένεται να επηρεάσουν εργαζόμενους σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική, με την υλοποίηση του σχεδίου να προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Samsung, σε επίσημη δήλωσή της, χαρακτήρισε τις προσαρμογές στο εργατικό δυναμικό ως συνήθεις ενέργειες που στοχεύουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για τα σχέδια αυτά και ότι δεν επηρεάζουν το προσωπικό παραγωγής.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας της εταιρείας, η Samsung απασχολούσε συνολικά 267.800 άτομα στο τέλος του 2023, με περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους (147.000) να βρίσκονται εκτός Νότιας Κορέας. Από αυτούς, περίπου 25.100 απασχολούνταν στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, ενώ 27.800 εργάζονταν σε άλλους τομείς.

Οι περικοπές φαίνεται να έχουν ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες χώρες. Στην Ινδία, για παράδειγμα, η Samsung προσφέρει πακέτα αποζημίωσης σε μεσαία στελέχη που έχουν αποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που ενδέχεται να αποχωρήσουν από την ινδική μονάδα της εταιρείας θα μπορούσε να φτάσει τους 1.000, σε σύνολο 25.000 εργαζομένων.

Η απόφαση για τις περικοπές έρχεται σε μια περίοδο που η Samsung αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε βασικούς τομείς της δραστηριότητάς της. Ο τομέας των ημιαγωγών, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των εσόδων της, ανακάμπτει με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της από τη σοβαρή ύφεση που έπληξε τον κλάδο και οδήγησε τα κέρδη της εταιρείας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, η Samsung αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό στην αγορά των premium smartphones από την Apple και τη Huawei, ενώ υστερεί έναντι της TSMC στον τομέα της κατασκευής τσιπ κατά παραγγελία. Επιπλέον, στην Ινδία, μια αγορά που αποφέρει στη Samsung ετήσια έσοδα περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια απεργία για μισθολογικά ζητήματα, έχει προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή.

Σύμφωνα με το Reuters, οι περικοπές θέσεων εργασίας γίνονται εν μέρει ως προετοιμασία για μια πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για τεχνολογικά προϊόντα, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται. Επιπλέον, η Samsung επιδιώκει να ενισχύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα μέσω της μείωσης του κόστους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα νοτιοκορεατικής εφημερίδας, η Samsung έχει ήδη ενημερώσει το προσωπικό της στην Κίνα για τις επικείμενες περικοπές θέσεων εργασίας, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν περίπου το 30% των εργαζομένων στον τομέα των πωλήσεων.