Συνήθως, οι αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων στα smartphones είναι τοποθετημένοι κάτω από το πάνελ της οθόνης ως ξεχωριστή μονάδα και είναι λειτουργικοί μόνο σε ένα περιορισμένο τμήμα της οθόνης. Αντίθετα, η νέα "Sensor OLED Display" της Samsung επεκτείνει αυτή την ευαισθησία σε ολόκληρη την οθόνη ενσωματώνοντας μια οργανική φωτοδίοδο (OPD) ανίχνευσης φωτός στο ίδιο το πάνελ.
Η τεχνολογία που παρουσιάζεται επί του παρόντος στο SID Display Week 2023 ανοίγει μερικές συναρπαστικές δυνατότητες για τα μελλοντικά smartphones, όπως ο έλεγχος ταυτότητας με πολλαπλά δάχτυλα (βάζοντας τέσσερα δάχτυλα στην οθόνη, για παράδειγμα), ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει πολύ ισχυρότερη ασφάλεια από ό,τι ένα μόνο δάχτυλο.
Ένα άλλο πιθανό χαρακτηριστικό θα μπορούσε να είναι η δυνατότητα πιστοποίησης μεμονωμένων εφαρμογών στην αρχική οθόνη ενός smartphone, απλά τοποθετώντας ένα δάχτυλο στο εικονίδιο της εφαρμογής για να την ανοίξει, αντικαθιστώντας την ανάγκη εισαγωγής κωδικού πρόσβασης ή αναγνώρισης προσώπου.
Το μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον για τη νέα Sensor OLED οθόνη της Samsung είναι η ικανότητα της να ελέγχει την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, όταν χρησιμοποιούνται δύο δάχτυλα.
“Για την ακριβή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου, είναι απαραίτητο να μετρηθεί η αρτηριακή πίεση και των δύο χεριών", σημειώνει το δελτίο τύπου της Samsung Display. "Η οθόνη Sensor OLED μπορεί να ανιχνεύει ταυτόχρονα τα δάχτυλα και των δύο χεριών, παρέχοντας ακριβέστερες πληροφορίες για την υγεία από τις υπάρχουσες φορητές συσκευές".
'Sensor OLED Display' για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού
Η Samsung αναφέρει ότι το σύστημα λειτουργεί επειδή το φως του OLED πάνελ αντανακλάται διαφορετικά ανάλογα με τη συστολή και τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων στο εσωτερικό του δακτύλου και όταν επιστρέφει στην οθόνη, το OPD είναι σε θέση να το αναγνωρίσει και να το μετατρέψει σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
Η Samsung δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό ακρίβειας ή την ταχύτητα της οθόνης Sensor OLED, ούτε εξήγησε αν η αναγνώριση με το δακτυλικό αποτύπωμα και οι βιομετρικές μετρήσεις θα μπορούσαν να ληφθούν ταυτόχρονα, όμωςη εταιρεία έχει σαφώς την πεποίθηση ότι η τεχνολογία προορίζεται για smartphones που θα κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον.
Θα μπορούσε αυτή ή κάτι παρόμοιο να εμφανιστεί μια μέρα σε ένα iPhone; Δεν είναι μυστικό ότι η Apple εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα Touch ID τοποθετημένο κάτω από την οθόνη ήδη από το 2013, με αρκετές πατέντες να έχουν απονεμηθεί στην εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τους ισχυρισμούς ότι η παρουσία τεχνολογίας Touch ID κάτω από την οθόνη σε ένα μελλοντικό iPhone είναι απίθανο να συμβεί, η Apple έχει, αν μη τι άλλο εντείνει την έρευνά της στην τεχνολογία ανίχνευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικά με το Touch ID τοποθετημένο κάτω από την οθόνη, το οποίο συνδυάζει τεχνολογία υπέρυθρων βραχέων κυμάτων με ένα οπτικό σύστημα απεικόνισης που θα μπορούσε να έχει πολλαπλές λειτουργίες. Η τελευταία υλοποίηση δεν στοχεύει μόνο στην ανάγνωση του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη όταν αυτό αγγίζει την οθόνη, αλλά θα μπορούσε επίσης να προσδιορίσει το μοτίβο των φλεβών, την οξυγόνωση του αίματος, τον παλμό και την παρουσία γαντιών και υγρασίας.
Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι η Apple φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στη μετακίνηση του Face ID και της μπροστινής κάμερας κάτω από την οθόνη, θέλοντας να επιτύχει και τα δύο μέχρι το 2027.
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (19)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση