Προάγγελος ανάλογων εξελίξεων και από άλλες εταιρίες του χώρου θεωρείται η ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής εταιρίας.

Η εταιρία προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα. Οι ενημερώσεις θα αφορούν αρχικά ορισμένα μοντέλα τα οποία κυκλοφόρησαν μέσα στο 2023, καθώς και εκείνα τα μοντέλα που διατέθηκαν στην αγορά το Μάρτιο του 2024.

Σύμφωνα με το Business Korea, η Samsung προχώρησε στην ανακοίνωση που αφορά το Tizen OS στο Εργαστήριο Ψηφιακών Ερευνών των εγκαταστάσεων που διατηρεί η εταιρία στην επαρχία Τζιεόνγκι. Η ανακοίνωση καταγράφηκε στον απόηχο σχεδίων που είχε ανακοινώσει η Samsung για την παροχή αναβαθμίσεων λογισμικού για διάστημα επτά χρόνων για τα κινητά τηλέφωνα της σειράς Galaxy S24.

Ρεπορτάζ της Korea Economic Daily αναφέρει ότι, στη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση, ο επικεφαλής του Τομέα Οπτικής Απεικόνισης της Samsung, Γιούν Σέοκ-γου, ανέφερε: "Με επτά χρόνια δωρεάν αναβαθμίσεων του Tizen που θα αφορά όλες τις AI τηλεοράσεις, θα διευρύνουμε την απόσταση στο μερίδιο αγοράς έναντι των κινεζικών εταιριών".

Η Samsung κατέχει τα πρωτεία στις πωλήσεις των λεγόμενων smart TV διεθνών, όμως την ακολουθούν κατά πόδας διάφορες ανταγωνίστριες με έδρα την Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Qmdia, το μερίδιο αγοράς της Samsung (στη βάση των διακινηθέντων τεμαχίων) μειώθηκε από το 20,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στο 18,8% το ίδιο διάστημα του 2024. Το μερίδιο αγοράς της κινεζικής TCL, την ίδια ώρα, αυξήθηκε από το 9,8% στο 11,6%, ενώ το μερίδιο της LG παρέμεινε σταθερό, στο 11,8%.

Ο ανταγωνισμός έχει λάβει τόσο έντονες διαστάσεις ώστε δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας άσκησε πιέσεις στις ανταγωνίστριες Samsung και LG να συνεργαστούν, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Αυτό οδήγησε στο να διαθέσει η Samsung μοντέλα τηλεοράσεων τα οποία ενσωματώνουν οθόνες OLED τις οποίες κατασκευάζει η LG Display.

Η Samsung δεν δημοσιοποίησε συγκεκριμένη λίστα με τα μοντέλα που θα λάβουν εγγυημένα την επταετή υποστήριξη. Πάντως, η ανακοίνωση της εταιρίας συντείνει στο ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που θα αφορά τηλεοράσεις με δυνατότητες ΑΙ οι οποίες διατέθηκαν στην αγορά στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα. Εντωμεταξύ, η Samsung προωθεί τον όρο AI TV το τελευταίο διάστημα και επίσης υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί τρόπο να ανταγωνιστεί τις κινεζικές εταιρίες.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τα ηλεκτρονικά απόβλητα αλλά και το γεγονός ότι ακριβά προϊόντα ξαφνικά παύουν να υποστηρίζονται, οδηγώντας σε προβληματικές εμπειρίες χρήσης.

Σύμφωνα με έρευνα, η μέση τηλεόραση κρατά περίπου επτά χρόνια. Όμως, όπως διαπίστωσε η Which?, μια βρετανική οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών, πολλές εταιρίες υποστηρίζουν τα προϊόντα τους για λιγότερα από επτά χρόνια. Καθώς η Samsung είναι η μεγαλύτερη εταιρία διεθνώς σε αυτό τον τομέα, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες εταιρίες του χώρου να πράξουν το ίδιο. Η επταετής δέσμευση της Samsung είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το διάστημα που ανακοίνωσε η LG και αφορά τέσσερις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος σε διάστημα πέντε ετών.

Πάντως, άλλες εταιρίες καταθέτουν δελεαστικότερες προτάσεις. Η Apple συνεχίζει να υποστηρίζει το πρώτο της μοντέλο που κυκλοφόρησε το 2015, ενώ η Roku εξακολουθεί να υποστηρίζει με ενημερώσεις το λειτουργικό της, το οποίο εμφανίστηκε στην αγορά το 2014. Γενικά, όμως, ο χρόνος υποστήριξης μιας συσκευής είναι παράμετρος που θα μπορούσε να αποδειχτεί καθοριστική στην απόφαση για αγορά μιας συσκευής αυτής της κατηγορίας.

  • Like 2