H αμερικανική εταιρία πραγματοποιεί δυναμική είσοδο στο παιχνίδι για τη δημιουργία προσιτών συσκευών με προηγμένες δυνατότητες.

Η Qualcomm ενσωματώνει ένα νέο chip για οικονομικά κινητά στο οπλοστάσιό της και το συγκεκριμένο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του σε συσκευές προς τα τέλη του 2024. Πρόκειται για το Snapdragon 4s 2ης γενιάς, μια ελαφρώς υποδεέστερη έκδοση του επεξεργαστή Snapdragon 4 2ης γενιάς.

Τα δύο πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της νέας πρότασης είναι η ταχύτερη συνδεσιμότητα και οι βελτιωμένες λειτουργίες κάμερας για οικονομικά κινητά Android. Κατ' αρχάς, το chip που έχει δυνατότητα υποστήριξης 5G υπόσχεται ταχύτητες έως και 1Gbps, πολύ βελτιωμένες σε σχέση με τους επεξεργαστές που είναι διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή στην αντίστοιχη κατηγορία και περιορίζονται στο 4G.

Επίσης, προσφέρει σταθεροποίηση εικόνας και δυνατότητες μείωσης θορύβου πολλαπλών καρέ, πράγμα που υπόσχεται βελτιωμένη ποιότητα εικόνας. Βασισμένος στην κατασκευαστική διαδικασία 4nm ο Snapdragon 4s 2ης γενιάς διαθέτει οκτώ πυρήνες, μεταξύ των οποίων και ένα ζεύγος το οποίο πιάνει μέγιστη συχνότητα 2GHz.

Σε σύγκριση με το Snapdragon 4 2ης γενιάς, η νέα έκδοση "S" περιορίζεται στην υποστήριξη οθονών με ρυθμό ανανέωσης έως 90Hz (έναντι 120Ηz), υποστηρίζει μόνο LPDDR4X RAM (περίπου 30% αργότερη της LPDDR5) και δεν διαθέτει υποστήριξη για πολλαπλές SIM 5G.

Qualcomm Snapdragon 4s Gen press asset.

Οι δυνατότητες καταγραφής εικόνας είναι περιορισμένες, ενώ οι επιδόσεις και η αποδοτικότητα των πυρήνων είναι κατώτερη εκείνων του Snapdragon 4 2ης γενιάς. Πάντως, το υπόλοιπο πακέτο δείχνει να αποτελεί μια αξιοπρεπή αναβάθμιση σε σχέση με το Snapdragon 4 1ης γενιάς.

Ο νέος επεξεργαστής για κινητά από την Qualcomm υποστηρίζει καταγραφή εικόνας από μία κάμερα έως 84 megapixel, ενώ μπορεί να καταγράφει FDH βίντεο στα έως και 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Υποστηρίζεται επίσης το aptX Adaptive audio της Qualcomm, όπως και το Aqstic audio codec για ψηφιακή μετάδοση μουσικής υψηλής πιστότητας, έως τα 96kHz.

Την ασύρματη συνδεσιμότητα διαχειρίζονται τα πρότυπα Sub-6GHz 5G, WiFi 5 και Bluetooth v5.1. Οι δυνατότητες του επεξεργαστή ολοκληρώνονται με την τεχνολογία QuickCharge 4+ της Qualcomm, καθώς και GPS διπλής συχνότητας.

Η Qualcomm ανακοίνωσε ότι η Xiaomi θα είναι μεταξύ των πρώτων εταιριών που θα ενσωματώσουν το Snapdragon 4s 2ης γενιάς. Όπως ανέφερε η εταιρία, η νέα της πρόταση θα καταστήσει το 5G "προσβάσιμο σε 2,8 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών". Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε κατά πόσο εταιρίες όπως η TCL, η Motorola ή κάποια άλλη θα επιλέξουν τον επεξεργαστή για τις αγορές της Βορείου Αμερικής.

Στο μέτωπο του ανταγωνισμού, η MediaTek το τελευταίο διάστημα περιορίζει σταδιακά το μερίδιο αγοράς της Qualcomm με τους επεξεργαστές Dimensity 6000 series 5G, που έχουν επιλεγεί από κινεζικές εταιρίες κατασκευής κινητών σε καθοριστικής σημασίας αγορές της Ασίας.

  • Like 1