Οι ενσωματωμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι και τόσο χρήσιμες για τους καταναλωτές επί του παρόντος, όμως η μεγάλη διάρκεια μπαταρίας είναι.

Microsoft και Qualcomm διέθεσαν πρόσφατα στην αγορά τους πρώτους υπολογιστές Copilot+ PC, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, που εκτιμούν ότι θα μεταβάλλουν τους όρους του παιχνιδιού. Όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οι περισσότεροι καταναλωτές που προτίμησαν αυτές τις συσκευές το έκαναν λόγω της διάρκειας των μπαταριών τους, και όχι των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν. Κι αυτό γιατί πολλοί χρήστες θεωρούν ότι οι λειτουργίες αυτές δεν είναι απαραίτητες στην καθημερινή χρήση. Εντωμεταξύ, λόγω ζητημάτων που ανέκυψαν σε επίπεδο προστασίας της ιδιωτικότητας, η Microsoft έχει αναβάλει τη διάθεση στην αγορά μιας ενδιαφέρουσας λειτουργίας, με την ονομασία Recall.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι υπολογιστές, βασισμένοι σε επεξεργαστές Snapdragon, έχουν καταγράψει αξιόλογες πωλήσεις, με τα Copilot+ PC να αντιστοιχούν στο 20% των πωλήσεων PC διεθνών κατά την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας τους. Αναλυτές όπως ο Άβι Γκρίνγκαρτ, όμως. εκτιμούν ότι βασική παράμετρος για την αγορά τους υπήρξε η διάρκεια της μπαταρίας τους, και όχι οι περίφημες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Σημαντικές εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού, όπως η Adobe, η Salesforce και η SentinelOne απέρριψαν το αίτημα της Microsoft να τροποποιήσουν εγκαίρως τις εφαρμογές τους, ώστε να αξιοποιούν τις NPU που διαθέτουν οι Snapdragon, ώστε να προλάβουν την κυκλοφορία των Copilot+ PC.

Παρότι η τροποποίηση των εφαρμογών ώστε να τρέχουν διαδικασίες ΑΙ τοπικά και όχι στο cloud θα εξοικονομήσει επεξεργαστική ισχύ, οι αλλαγές αυτές στοιχίζουν σε πόρους και εργατοώρες. Ο Γκρέγκορ Στιούαρτ, αντιπρόεδρος της SentinelOne, αρμόδιος για την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "Η SentinelOne εξετάζει τη βελτιστοποίηση των προϊόντων της για AI PC στο μέλλον, όμως πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια ώστε οι συσκευές αυτές να αποτελέσουν επαρκές ποσοστό των χρησιμοποιούμενων μηχανημάτων". Την ίδια ώρα και η Salesforce αναπτύσσει τεχνολογία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που θα τρέχει τοπικά, όμως δεν θέλησε να δεσμευτεί για το πότε θα είναι διαθέσιμη η δυνατότητα αυτή στους χρήστες του λογισμικού της.

Καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 3% των υπολογιστών που θα πουληθούν φέτος θα διαθέτει δυνατότητες ΑΙ,  είναι λογικό οι μεγάλες εταιρίες λογισμικού να μη βιάζονται να ενσωματώσουν τέτοιες λειτουργίες στις εφαρμογές τους, μέχρι να υπάρξει ευρύτερη υιοθέτηση αυτών των συσκευών. Αναμένεται πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον κάποια χρόνια μέχρι να φτάσει ένας στους πέντε νέους αγοραστές να προτιμά ΑΙ PC. Ακόμη και μέχρι το 2028, μόλις το 40% των νέων υπολογιστών που θα φτάνουν στα χέρια των χρηστών θα έχουν δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναλύσεις.

Πάντως, η Qualcomm παραμένει αισιόδοξη ότι η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει στην ενίσχυση των πωλήσεων των επεξεργαστών της και ακολουθεί το παράδειγμα της Intel, επενδύοντας πολύ στο μάρκετινγκ. Το περίφημο Intel Inside αποτέλεσε διαφημιστικό θρίαμβο για τη Μπλε Ομάδα, καθώς ο μέσος αγοραστής PC αναζητούσε εκείνο το αυτοκόλλητο όταν αγόραζε νέο υπολογιστή, στις δεκαετίες του 1990 και 2000.

Επί του παρόντος, τα Copilot+ PC είναι συνώνυμα με τους επεξεργαστές Snapdragon X της Qualcomm, όμως αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ, καθώς η AMD ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δική της πρόταση αργότερα φέτος. Για το λόγο αυτό, η Qualcomm επενδύει τεράστια ποσά στο μάρκετινγκ, με την εταιρία να δαπανά πάνω από 75 εκατομμύρια ετησίως για τη χορηγία της Manchester United και μόνο. Εντωμεταξύ, φέρεται να διαθέτει επιπλέον ποσά σε κατασκευαστές υπολογιστών, για να ενισχύσει τις δικές τους διαφημιστικές προσπάθειες.

Επί του παρόντος, τα AI PC είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα με πρακτικά περιορισμένες χρήσεις. Εκτιμάται ότι στην πορεία οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης θα υιοθετηθούν ευρύτερα, όμως κάτι τέτοιο αναμένεται να χρειαστεί αρκετά χρόνια προκειμένου να συμβεί.

Γεγονός είναι, όμως, ότι η ύπαρξη μίας εναλλακτικής επιλογής σε επίπεδο CPU απέναντι στις προτάσεις της Intel και της AMD συνιστά ήδη σημαντική νίκη για τους καταναλωτές, καθώς βοηθά στην εξασθένηση του ολιγοπωλίου που η Μπλε και η Κόκκινη Ομάδα είχαν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός αυτού, η βελτιωμένη διάρκεια της μπαταρίας με συγκρίσιμες αποδόσεις που προσφέρουν οι φορητοί υπολογιστές που βασίζονται στους επεξεργαστές Snapdragon θα υποχρεώσουν τους υπόλοιπους κατασκευαστές να καινοτομήσουν στον τομέα της κατανάλωσης ενέργειας, αν δεν θέλουν να τους προσπεράσουν πλήρως οι εξελίξεις.

  • Haha 1