Τις πρώτες σημαντικές ενημερώσεις έκανε η Qualcomm στην πλατφόρμα του Wear OS έπειτα από το 2018. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι τα νέα τσιπ θα έχουν αισθητά βελτιωμένη ταχύτητα, με έναν σημαντικά ταχύτερο επεξεργαστή. Ταυτόχρονα υπόσχεται μεγάλα άλματα στην απόδοση της GPU, τη μνήμη, την κάμερα και τη συνολική διάρκεια της μπαταρίας.
Αν και οι υποσχέσεις δείχνουν μεγάλες, το Wear OS της Google τις έχει πραγματικά ανάγκη. Η τελευταία αναβάθμιση της σειράς Snapdragon Wear, ήταν το Snapdragon 3100, το οποίο ουσιαστικά ήταν μία ελαφρώς βελτιωμένη έκδοση του 2100 από το 2016. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι 2100 και 3100 έχουν τον ίδιο ακριβώς κύριο επεξεργαστή, το ντεμπούτο του 4100 σηματοδοτεί την πρώτη σοβαρή βελτίωση τα τελευταία 4 χρόνια.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές εντοπίζονται στον επεξεργαστή, ο οποίος θα κατασκευάζεται με αρχιτεκτονική 12nm σε αντίθεση με τα 28nm που ήταν οι προηγούμενοι. Θα διαθέτει 4 πυρήνες A53 που θα τρέχουν με ταχύτητα 1.7GHz, αντικαθιστώντας τους πυρήνες A7 του 3100 στo 1.1GHz. Η Qualcomm αναφέρει μάλιστα ταχύτερη απόδοση που θα φτάνει το 85%. Η GPU θα είναι η Adreno 504 με την εταιρία να αναφέρει έως και δυόμισι φορές καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με αυτή του 3100.
Ωστόσο, η Qualcomm ακολουθεί μία ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση με τα τσιπ 4100. Κάνει δύο εκδόσεις διαθέσιμες στους προγραμματιστές, ώστε να χρησιμοποιούν αυτή που επιθυμούν. Η έκδοση 4100 Plus είναι μία υβριδική πλατφόρμα που διαθέτει το βασικό SoC SDM429W μαζί με μία ενημερωμένη έκδοση του always-on επεξεργαστή QCC1110 που παρουσίασε στο τσιπ 3100. Και για τους προγραμματιστές που δεν θέλουν ή δεν χρειάζεται να προσφέρουν κάποιες always-on λειτουργίες, προσφέρει και το τυπικό μοντέλο Snapdragon Wear 4100, το οποίο διαθέτει μόνο το SoC SDM429W.
Βέβαια, ο συν-επεξεργαστής QCC1110 στο 4100 Plus, είναι βελτιωμένος. Στις βελτιώσεις συμπεριλαμβάνονται η δυνατότητα εμφάνισης έως και 64.000 χρωμάτων (από τα μόλις 16 που μπορούσε να δείξει το 3100) αλλά και η υποστήριξη για νέες λειτουργίες που βρίσκονται σε κατάσταση Watch Mode, όπως παρακολούθηση βημάτων, συνεχής παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού, ειδοποιήσεις, απτική ανάδραση και πολλά άλλα. Λειτουργίες οι οποίες προηγουμένως έπρεπε να βασίζονται στον κύριο επεξεργαστή. Η μετάβαση στη νέα αρχιτεκτονική των 12nm σημαίνει επίσης ότι τα smartwatches με Snapdragon 4100 θα έχουν έως και 25% καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Η Qualcomm ήδη έχει αρχίσει τις αποστολές στους κατασκευαστές, με τις πρώτες συσκευές να έρχονται τους επόμενους μήνες. Η Mobvoi και η Xiaotiancai είναι δύο από αυτούς που ήδη εργάζονται σε νέα μοντέλα που θα βασίζονται στο Wear 4100. Όσο αφορά τις φιλοδοξίες της Google για τη δημιουργία ενός κορυφαίου smartwatch, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει τη Fitbit έναντι 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ίσως θα μπορούσε να ενισχύσει τα σχέδιά της για την παραγωγή καλύτερων ρολογιών Wear OS. Βέβαια, ίσως το τσιπ της Qualcomm να μην συμβαδίσει τελικά με τη στρατηγική της Google, αφού η αμερικάνικη εταιρία έχει δείξει τα τελευταία χρόνια μία σχετική απάθεια στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών για το Wear OS.
ΣΧΟΛΙΑ (23)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση