Ο γνωστός κατασκευαστής chipset, αναφέρει ότι το Snapdragon 8 Gen 2 έχει πιστοποιηθεί ως το "πρώτο εμπορικό SoC με υποστήριξη iSIM (Integrated SIM) στον κόσμο". Τι στο καλό όμως είναι η iSIM; Δεν περάσαμε μόλις από τη SIM κάρτα στην eSIM; Σωστά, όμως η iSIM είναι καλύτερη από την eSIM. Η σύντομη απάντηση είναι ότι η iSIM είναι το επόμενο βήμα στη συνεχή πορεία για τη μείωση του μεγέθους των καρτών SIM.
Οι SIM κάρτες είναι (στο μικρότερο "nano" μέγεθος) μικρές πλαστικές κάρτες 12×9 mm που εισάγετε με φυσικό τρόπο στο smartphone σας. Η λέξη SIM σημαίνει "Subscriber Identity Module" (Μονάδα ταυτότητας συνδρομητή) και αυτές οι κάρτες ως επί το πλείστον απλώς σας ταυτοποιούν στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας, επιτρέποντας στη συσκευή σας να συνδέεται σ’ αυτόν για την παροχή της μηνιαίας υπηρεσίας που πληρώνετε. Η ιδέα είναι ότι αν αγοράσετε ένα νέο smartphone ή έχετε πολλά smartphones, μπορείτε απλώς να μετακινήσετε την κάρτα SIM μεταξύ τους αν δεν υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας, με την υπηρεσία αντίστοιχα να μεταφέρετε από το ένα τηλέφωνο στο άλλο.
Παλαιότερα, αυτές οι κάρτες αποθήκευαν κάποια πραγματικά δεδομένα, όπως επαφές και μηνύματα, αλλά με την έλευση των smartphones, όλα αυτά μεταφέρθηκαν στο cloud. Σήμερα, μια κάρτα SIM μπορεί να αποθηκεύσει έως και 265KB δεδομένων σε αυτή την κάρτα μεγέθους 12×9 mm, η οποία είναι μια εξαιρετικά μικρή χωρητικότητα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι κάρτες MicroSD παρόμοιου μεγέθους μπορούν να φτάσουν έως και το 1TB, ή περίπου 4,2 εκατομμύρια φορές περισσότερα δεδομένα. Οι κάρτες SIM είναι μια τεράστια σπατάλη χώρου σε μια βιομηχανία που είναι πολύ επιθετική όσον αφορά την εξοικονόμηση χώρου, οπότε έπρεπε να εξαφανιστούν.
Με τις eSIM, έχουμε ένα νέο πρότυπο που καταργεί τη φυσική, αφαιρούμενη κάρτα SIM και αντ' αυτού τοποθετεί ένα μικροσκοπικό τσιπ στη μητρική πλακέτα του τηλεφώνου σας. Αυτές ήρθαν στη σειρά Pixel της Google το 2017, στο iPhone το 2018 και σε ορισμένα τηλέφωνα της Samsung το 2021 και, για μερικά μοντέλα, έζησαν παράλληλα με τις φυσικές SIM. Σημαντικό σημείο καμπής για τους περισσότερους φορείς ήταν η Apple που «σκότωσε» τη φυσική κάρτα SIM το 2022 στα iPhone 14 που πωλούνται στην Αμερική, και τα οποία δέχονται μόνο eSIM. Μια συσκευή eSIM-only δεν έχει καθόλου αφαιρούμενη κάρτα και, επομένως, δεν έχει υποδοχή για κάρτα, απλοποιώντας τον σχεδιασμό της συσκευής, εξοικονομώντας χώρο και αφαιρώντας ένα πιθανό σημείο για την εισροή νερού. Αντί να βάζετε ένα κομμάτι πλαστικό στο τηλέφωνο, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί στον πάροχό του ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που έχει απλά ένα QR Code. Οι eSIM εξοικονομούν μεγάλο μέγεθος σε σχέση με τις φυσικές κάρτες και τα μικρότερα διαθέσιμα τσιπ έχουν διαστάσεις περίπου 2,5×2,3 mm.
Οι eSIM εξακολουθούν να είναι ένα τσιπ που καταλαμβάνει χώρο στη μητρική σας πλακέτα, και αυτό δεν είναι ιδανικό για τους κατασκευαστές πο επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν κάθε τετραγωνικό χιλιοστό του χώρου ενός τηλεφώνου. Το επόμενο βήμα συρρίκνωσης είναι η iSIM - μια ολοκληρωμένη μονάδα ταυτότητας συνδρομητή. Αντί για ένα τσιπ στη μητρική πλακέτα, τα iSIM ενσωματώνονται απευθείας στο SoC. Η ενσωμάτωση του SoC (system on a chip) είναι η τεχνολογία που καθιστά εφικτά τα smartphones. Αντί για χίλια μικρά τσιπ που θα αφορούν τη CPU, τη GPU, τη RAM, το μόντεμ και ένα σωρό άλλα πράγματα, τα πάντα συγκεντρώνονται σε ένα μόνο κομμάτι πυριτίου που κάνει τα πάντα.
Η κατασκευή των πάντων σε ένα τσιπ, με τα πιο μικροσκοπικά τρανζίστορ που μπορείτε να συγκεντρώσετε, είναι ο φθηνότερος και πιο χωροταξικός και ενεργειακά αποδοτικός τρόπος για τη βιομηχανία και τώρα οι κάρτες SIM πρόκειται να εξαφανιστούν μέσα σε αυτό το μεγάλο μπλοκ. Οι iSIM θα μετριούνται σε κλάσματα του χιλιοστού, και ως μέρος του SoC, θα συρρικνώνονται συνεχώς κάθε χρόνο, καθώς τα process nodes τσιπ θα φτάνουν σε όλο και μικρότερες διαστάσεις. Φαίνεται ότι αυτό είναι το τελικό στάδιο αιχνίδι για την τεχνολογία SIM, και εκτός του ότι θα βοηθήσει τους κατασκευαστές, θα είναι εξαιρετικό για συσκευές με όλο και περισσότερο περιορισμένο χώρο, όπως τα έξυπνα ρολόγια.
Φυσικά, θα χρειαστεί να συμφωνήσουν οι πάροχοι με αυτό, και αυτό είναι που αφορά κυρίως η ανακοίνωση της Qualcomm. Η υποστήριξη iSIM στο Snapdragon 8 Gen 2 SoC το οποίο κάνει την εμφάνισή του στις πρόσφατες android ναυαρχίδες, έχει πιστοποιηθεί από την GSMA, ή αλλιώς τους φορείς κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Η Qualcomm αναφέρει ότι "η νέα iSIM είναι πλήρως συμβατή με το πρότυπο GSMA Remote SIM Provisioning- που σημαίνει ότι οι συνδρομές της είναι διαχειρίσιμες εξ αποστάσεως μέσω οποιωνδήποτε τυποποιημένων πλατφορμών". Αυτό είναι το ίδιο πρότυπο με την eSIM και τηρούνται οι ίδιες απαιτήσεις ασφαλείας, οπότε θεωρητικά, οποιοσδήποτε φορέας που συνεργάζεται με την eSIM δεν θα πρέπει να βλέπει διαφορά μεταξύ μιας eSIM και μιας iSIM. Η iSIM εξακολουθεί να είναι απλά ένα κομμάτι πυριτίου που χρειάζεται τη σύνδεση με λογισμικό και όπου έχει παρουσία το πυρίτιο, δεν θα πρέπει να έχει σημασία για τον πάροχό σας.
Όπως πολλά εξαρτήματα των SoC της Qualcomm, η χρήση iSIM είναι προαιρετική, παρόλο που είναι ενσωματωμένη στο chipset. Όλα τα τρέχοντα smartphones με Snapdragon 8 Gen 2 χρησιμοποιούν διακριτά τσιπ eSIM αντί για iSIM. Τώρα πάντως που η λύση είναι πιστοποιημένη, η επόμενη κίνηση είναι στο στρατόπεδο των κατασκευαστών.
- 4
- 1
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (36)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση