Αυτή τη στιγμή, ένα dev kit στοιχίζει τουλάχιστον 900 δολάρια, ενώ ένας laptop βασικού επιπέδου με επεξεργαστή Qualcomm κοστολογείται στα 1.000 δολάρια.

Τη δεδομένη στιγμή, το Surface Laptop της Microsoft, στα 999 δολάρια, είναι η οικονομικότερη επιλογή για όποιον θα ήθελε έναν υπολογιστή που τρέχει Windows και βασίζεται στον επεξεργαστή Snapdragon X Plus της Qualcomm, με όλα τα οφέλη ως προς τη διάρκεια της μπαταρίας (και τις αντίστοιχες υποσημειώσεις) που συνοδεύουν αυτή την επιλογή. Το 2025, όμως, αναμένεται να υπάρξουν οικονομικότερες προτάσεις, καθώς η Qualcomm υποστηρίζει πως θα εμφανιστούν μοντέλα που θα κινούνται στα 700 δολάρια.

"Καθώς στρέφουμε το βλέμμα μας στο 2025, εκτός από τις νέες σχεδιαστικές επιτυχίες, ο οδικός χάρτης για τα προϊόντα που ενσωματώνουν επεξεργαστές της σειράς Χ θα επεκταθεί, περιλαμβάνοντας προτάσεις με τιμή λιανικής ακόμη και στα 700 ευρώ, χωρίς συμβιβασμούς σε επίπεδο επιδόσεων NPU", δήλωσε ο Κριστιάνο Αμόν, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Qualcomm στη διάρκεια επικοινωνίας με επενδυτές για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Ο Αμόν δεν δήλωσε ότι οι οικονομικότερες προτάσεις θα αφορούσαν απαραίτητα φορητούς υπολογιστές, καθώς οι επεξεργαστές της εταιρίας μπορούν να υποστηρίξουν και μικρούς επιτραπέζιους υπολογιστές, όπως το οκτώ ιντσών dev kit που ήδη διατίθεται. Περιορίστηκε να σχολιάσει μόνο την τιμή.

Εντωμεταξύ, η Qualcomm δεν ανακοινώνει ακόμη συγκεκριμένα ποσά για τις πωλήσεις και τα γενικότερα αποτελέσματα του πρώτου κύματος φορητών υπολογιστών βασισμένων στους επεξεργαστές Snapdragon X Elite και Χ Plus, καθώς θεωρεί πως είναι "υπερβολικά νωρίς" για συμπεράσματα, όμως επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται ήδη με ΟΕΜ για το επόμενο κύμα Copilot Plus PC. 

Ο Αμόν γνωστοποίησε ότι πρόκειται να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για PC στη διάρκεια της IFA, η οποία ξεκινά το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι η Qualcomm θα είναι "ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές επεξεργαστών" για AI PC στο εξής.

"Εκτιμάμε ότι τα PC θα αποτελέσουν τον επόμενο μεγαλύτερο παράγοντα διαφοροποίησης για την εταιρία", δήλωσε, αν και αναμένει πως η δραστηριότητα αυτή θα εξελιχτεί "αργά και σταθερά καθώς προχωρά η μετάβαση της αγοράς". Ανέφερε, πάντως, ότι ορισμένα PC βασισμένα σε Snapdragon X έχουν ήδη εξαντληθεί.

Εκτός από τη δραστηριότητά της στον τομέα των επεξεργαστών, η Qualcomm καταγράφει σημαντικούς τζίρους παραχωρώντας άδειες για χρήση της τεχνολογίας της σε άλλες εταιρίες· στη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων έγινε λόγος για δύο σημαντικές κινεζικές εταιρίες, που δεν κατονομάστηκαν, οι οποίες έχουν υπογράψει ήδη μακροχρόνιες συμφωνίες, αντίστοιχες με την άδεια χρήσης που εξασφάλισε η Apple και θα διαρκέσει μέχρι και ολόκληρο το 2027.

Ο Αμόν ανέφερε επίσης ότι η εταιρία έχει αναπτύξει δική της custom CPU που θα αποκαλυφτεί στη διάρκεια του Snapdragon Summit (με την εκδήλωση να προγραμματίζεται για τα τέλη Οκτωβρίου) το οποίο θα ενσωματωθεί σε κινητά τηλέφωνα, είτε προς το τέλος του έτους, είτε στις αρχές του 2025 και θα αποτελέσει μέρος της επόμενης ναυαρχίδας επεξεργαστών για κινητά τηλέφωνα, της σειράς Snapdragon 8.

  • Haha 1