Επιστήμονες του MIT κατασκεύασαν στο εργαστήριο μια φωτογραφική μηχανή με ταχύτητα κλείστρου ένα τρισεκατομμύριο “ανοίγματα” το δευτερόλεπτο, ικανό να καταγράψει το “ταξίδι” που πραγματοποιεί το φως από ένα σημείο σε κάποιο άλλο.

 

Αξιοποιώντας τροποποιημένους σωλήνες (Streak Tubes) οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή ηλεκτρονίων από τα φωτόνια, η ομάδα του MIT κατάφερε να βγάλει μια φωτογραφία μιας ακτίνας λέιζερ καθώς αυτή περνούσε μέσα από ένα μπουκάλι. Για να δημιουργηθεί το slow - motion video που υπάρχει παρακάτω, χρειάστηκαν εκατοντάδες επαναλήψεις του πειράματος. Στο τελικό αποτέλεσμα βλέπουμε πώς η ακτίνα φωτός αναπηδά μέσα στο μπουκάλι μέχρι να εξαφανιστεί.

 

 

Το επίτευγμα αυτό μπορεί να έχει αρκετές πρακτικές εφαρμογές, με τον Dr. Raskar, μέλος της ερευνητικής ομάδας να κάνει λόγο για μια πιθανή εφαρμογή του στο λογισμικό των smartphones. Το λογισμικό θα μπορούσε να καταγράφει αλλά και να ερμηνεύει τις ανακλάσεις ακόμη και πάνω σε ένα φρούτο. “Φανταστείτε ότι σε 10 χρόνια από σήμερα το κινητό τηλέφωνό σας μπορεί να σας λέει όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ εάν τα φρούτα που θέλετε να αγοράσετε είναι ώριμα”.

 

Link.png Site: engadget.com

Link.png Site: MIT