Η Nvidia, η γνωστή εταιρεία κατασκευής GPU, έχει ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία την Microsoft, καθιστώντας την την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. 

Το επίτευγμα αυτό έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την “προσπέραση” της Apple σε συνολική αποτίμηση. Η άνοδος της Nvidia οφείλεται στα κρίσιμα chip που κατασκευάζει για την τροφοδότηση της έκρηξης στην τεχνολογία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς την Τρίτη, η μετοχή της Nvidia διαπραγματεύτηκε στα 135,58 δολάρια, αυξημένη κατά 4,60 δολάρια από την προηγούμενη ημέρα, ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή της αξία στα 3,335 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό υπερβαίνει τις αξίες της Microsoft (3,32 τρισ. δολάρια), της Apple (3,29 τρισ. δολάρια) και της Google (2,17 τρισ. δολάρια). Παρά τη διάσπαση των μετοχών της Nvidia σε αναλογία 10 προς 1 μετά τις 7 Ιουνίου, η οποία μείωσε τη συνολική τιμή της μετοχής, η εκτόξευση της αξίας της εταιρείας είναι εντυπωσιακή. Η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 160% το 2024 και η εταιρεία ξεπέρασε το όριο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μόλις τον Φεβρουάριο.

Στην τελευταία έκθεση κερδών του Μαΐου, η Nvidia ανέφερε έσοδα άνω των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν όψει της κυκλοφορίας της νέας αρχιτεκτονικής GPU Blackwell αργότερα φέτος με τον B200, την οποία την χαρακτηρίζει ως "το πιο ισχυρό chip στον κόσμο". Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang δήλωσε ότι οι μονάδες Blackwell θα κοστίζουν "30.000 έως 40.000 δολάρια" η καθεμία και η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορεί νέα chip τεχνητής νοημοσύνης κάθε χρόνο.

Η άνοδος της Nvidia αντικατοπτρίζει τη σημασία των τεχνολογιών που αναπτύσσει για την προώθηση της προόδου στον τομέα του Generative AI. Καθώς η ζήτηση για προηγμένες λύσεις ΑΙ συνεχίζει να αυξάνεται, η θέση της Nvidia ως κορυφαίου προμηθευτή εξειδικευμένων chip για αυτές τις εφαρμογές έχει οδηγήσει σε εκτίναξη της χρηματιστηριακής της αξίας. 

  • Haha 5