Η συμφωνία εξαγοράς αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τις ρυθμιστικές αρχές και τους ανταγωνιστές των οποίων η ρητορική αντικατόπτριζε τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις τους, αναγκάζοντας την Nvidia να αλλάξει το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την εξαγορά.
Τώρα, το Bloomberg υποστηρίζει ότι η Nvidia έχει επικοινωνήσει στους συνεργάτες ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η συμφωνία, με την SoftBank επίσης να «επιταχύνει τις ετοιμασίες» για την εισαγωγή της ARM στο χρηματιστήριο μέσω Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO).
Αν και πολλές φορές η εισαγωγή στο χρηματιστήριο αφορά τη συγκέντρωση μεγαλύτερου μετοχικού κεφαλαίου με τη δημόσια προσφορά μετοχών, με στόχο την ανάπτυξη/ επέκταση της εταιρείας, είτε της τρέχουσας επιχείρησης είτε μέσω της εξαγοράς μίας άλλης εταιρείας, εντούτοις στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως είναι η έξοδος των αρχικών μετόχων (SoftBank) από την επιχείρηση, ουσιαστικά εξαργυρώνοντας την επένδυση της. Η εισαγωγή λοιπόν της ARM στο χρηματιστήριο είναι ένας καλός τρόπος για την SoftBank να «ξεφορτωθεί» την Βρετανική σχεδιάστρια ημιαγωγών χωρίς «χασούρα».
Και οι δύο εταιρείες ωστόσο, παραμένουν δημοσίως δεσμευμένες να τηρηθεί η συμφωνία με το Bloomberg να τονίζει ότι δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση. Δεν είναι πάντως δύσκολο να αντιληφθεί κανείς για ποιο λόγο οι ρυθμιστικές αρχές περί ανταγωνισμού ή οι αντίπαλοι της Nvidia δεν επιθυμούν να ολοκληρωθεί η εξαγορά της ARM από την Nvidia.
Η ARM είναι αυτή τη στιγμή ενδεχομένως ο σημαντικότερος σχεδιαστής ημιαγωγών στον κόσμο, και έγινε εξαιρετικά δημοφιλής λόγω της πολιτικής ουδετερότητας που διατηρεί – παρέχοντας σχέδια επεξεργαστών για πολλές αντίπαλες εταιρείες στον κόσμο (π.χ. Nvidia, Apple, Qualcomm, MediaTek, Samsung κ.ά.). Παρά τις διαβεβαιώσεις της Nvidia ότι θα ακολουθήσει παρόμοια πολιτική, οι ρυθμιστές αρχές σε όλο τον κόσμο ανησυχούν ότι η εξαγορά της ARM θα οδηγήσει σε ακριβώς το αντίθετο, με την ARM να λειτουργεί διασφαλίζοντας πρώτα τα συμφέροντα της Nvidia, περιορίζοντας την καινοτομία για τους αντιπάλους και ταυτόχρονα τους… πελάτες της.
Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστώσουν αν θα πληγεί ο ανταγωνισμός με την εξαγορά της ARM ενώ στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έφτασε στο σημείο να προχωρήσει σε αγωγή για να σταματήσει την εξαγορά (να αναφέρουμε ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς).
Όμως δεν είναι μόνο η Δύση που θέλει να σταματήσει την εξαγορά. Η Nvidia περιμένει από τις Κινέζικες ρυθμιστικές αρχές μεγάλες αντιστάσεις. Είναι δύσκολο άλλωστε να μην συγκρίνουμε την περίπτωση των Nvidia και ARM με εκείνη των Qualcomm και NXP Semiconductors, με την Qualcomm να κάνει πρόταση εξαγοράς ύψους $44 δισεκατομμυρίων και την συμφωνία τελικά να εγκαταλείπεται μετά την απόρριψη της από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας.
Οι εταιρείες SoftBank και Nvidia κρατούν στάση αναμονής και ευελπιστούν να προχωρήσει τελικά η συμφωνία. «Παραμένουμε αισιόδοξοι να εγκριθεί η συναλλαγή» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της SoftBank στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg: «Εξακολουθούμε να διατηρούμε τις απόψεις που εκφράζονται λεπτομερώς στις πιο πρόσφατες καταθέσεις μας στις ρυθμιστικές αρχές- ότι αυτή η συναλλαγή δίνει τη δυνατότητα στην ARM να επιταχύνει την επιχείρηση της και να τονωθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία».
- 1
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (22)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση