H nVIDIA μπορεί να έχει πολλούς κατασκευαστές καρτών γραφικών με το μέρος της, σίγουρα όμως έχει προβλήματα - ειδικά τελευταία - στο να τους κρατήσει σε αποκλειστικότητα, μιας και ολοένα και περισσότεροι διαλέγουν να παίξουν σε "διπλό ταμπλώ", κλείνοντας συμφωνίες και με την ATi.

 

H Gainward λοιπόν, γνωστός ανεξάρτητος προμηθευτής σε κάρτες γραφικών της nVIDIA, πλέον τμήμα της Palit Microsystems, είναι έτοιμη να βγάλει στην αγορά την καινούρια σειρά καρτών γραφικών της, βασισμένη στη σειρά 4800 της ATi. Τα προϊόντα αυτά, δε θα είναι όπως αυτά που μας έχει συνηθίσει η Gainward στο παρελθόν, δηλαδή overclocked by default, αλλά σίγουρα υπάρχει η πιθανότητα η εταιρεία να ξαναμπεί - όπως και παλαιότερα - στο σχεδιαστήριο, ετοιμάζωντας ξανά δικές της αποκλειστικές λύσεις και σχέδια για τις Radeon, που πλέον παράγονται στο εργοστάσιο της Palit στο Hong Kong.

 

Μια επίσης διάσημη εταιρεία κατασκευής καρτών γραφικών, η InnoVision Multimedia, που οι περισσότεροι τη γνωρίζαμε ως Inno3D, άλλαξε όνομα. Πλέον η νέα εταιρεία, η Force3D, έχει κλείσει και αυτή συμφωνία με την ATi για την παραγωγή της νέας σειράς των Radeon. Προς το παρόν, η εταιρεία αυτή δεν έχει ανακοινώσει για το αν θα βγάλει overclocked by default κάρτες γραφικών ή όχι.

 

Έτσι λοιπόν η Palit, η οποία ποτέ δεν ήταν αποκλειστική συνεργάτης της nVIDIA, πιστεύεται ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο, που αποφάσισε να κόψει την αποκλειστική συνεργασία με την nVIDIA, σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες που έχει υπό τον έλεγχό της. Βέβαια μια τέτοια κίνηση, δύσκολα θα χτυπήσει τον κορυφαίο προμηθευτή καρτών γραφικών της nVIDIA, που δεν είναι άλλη από την ASUS, η οποία παρέχει στην εταιρεία το 10% των εισοδημάτων της, μη όντας φυσικά αποκλειστικός συνεργάτης μιας και κατασκευάζει μητρικές και κάρτες γραφικών για όλες τις εταιρείες (Intel, AMD/ATi, nVIDIA).

 

Το θέμα για πολλούς είναι σοβαρό. Οι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες αυτές αποφάσισαν να αφήσουν την αποκλειστικότητα της nVIDIA και να πάνε στην ATi, δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστοί. Κάποιοι αναλυτές βέβαια ήδη έχουν τις απαντήσεις: σαν βασική αιτία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η nVIDIA βγάζει στην αγορά πολύ συχνά νέα chip, τα οποία αναγκάζουν στην πτώση τιμών των παλαιότερων, ελαχιστοποιώντας το κέρδος. Σαν δευτερεύουσα αιτία, οι αναλυτές θεωρούν την UMAP (Unilateral Minimum Advertised Price) πολιτική της nVIDIA, η οποία απαγορεύει την πώληση των προϊόντων της κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο τιμής που η ίδια ορίζει, "φυλακίζοντας" στην ουσία τους κατασκευαστές και τα καταστήματα πώλησης.

 

Source.png Πηγή: hwbox.gr