Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων («τσιπ»), η αμερικανική Intel, και η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία παραγωγής κινητών τηλεφώνων, η φινλανδική Nokia, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς κινητών υπολογιστικών συσκευών και την εμφάνιση μιας νέας αγοράς.
Η συνεργασία τους, που εστιάζεται στο τεχνολογικό επίπεδο, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία, αποσκοπεί στη δημιουργία νέων προϊόντων, που θα πηγαίνουν ένα βήμα πέρα από τα «έξυπνα» τηλέφωνα (smartphones) και τα μικρά φορητά PCs (netbooks). Προς το παρόν όμως, οι δύο εταιρίες δήλωσαν ότι πρόωρο να ανακοινώσουν κάτι πιο συγκεκριμένο για το είδος των σχεδιαζόμενων προϊόντων και τον χρόνο εμφάνισής τους, αλλά μίλησαν για «απέραντες δυνατότητες» στο πλαίσιο σύγκλισης του Ίντερνετ και της κινητής τηλεφωνίας.
Η συμφωνία, για πρώτη φορά, επιτρέπει στην Intel να υλοποιήσει τη διείσδυσή της στην ανερχόμενη παγκόσμια αγορά των κινητών συσκευών, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ από την πλευρά της η Nokia ευελπιστεί να διεισδύσει βαθύτερα στην αγορά μικρών φορητών υπολογιστών.
Και οι δύο εταιρίες ανέφεραν ότι η συνεργασία τους θα επικεντρωθεί γύρω από το ανοικτό λογισμικό Linux για κινητές συσκευές, όπως της πλατφόρμα Μoblin για επεξεργαστές που βασίζεται στο Atom και το λειτουργικό σύστημα Maemo της Nokia, που, σύμφμωνα με αναλυτές, θεωρούνται ανταγωνιστικά του λειτουργικού Android της Google.
H Ιntel επίσης θα αποκτήσει μια άδεια πνευματικής ιδιοκτησίας από τη Nokia, που χρησιμοποιείται σε σύγχρονα τσιπ, για να συνδέονται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς. Αν και η αμερικανική εταιρία παράγει τσιπ για ασύρματα δίκτυα Wi-Fi και WiMax, μέχρι τώρα δεν έχει την τεχνολογία να παράγει ένα πλήρες πακέτο για τους κατασκευαστές φορητών συσκευών.
Η Intel είχε ήδη συνεργασία με την κορεατική LG, αλλά με τη Nokia η συμφωνία έχει μεγαλύτερη στρατηγική σημασία. Σύμφωνα με την ABI Research, πέρυσι πουλήθηκαν συνολικά 1,2 δισ. κινητές συσκευές σε όλο τον κόσμο, δείχνοντας τη μελλοντική δυναμική της αγοράς αυτής.
Οι επεξεργαστές της Intel είναι ενσωματωμένοι περίπου σε οκτώ στους δέκα προσωπικούς υπολογιστές διεθνώς, ενώ η Nokia έχει περίπου 1 δισ. πελάτες σε παγκόσμια βάση, αλλά δεν έχει ισχυρή παρουσία στους φορητούς μικρούς υπολογιστές, κάτι που προσδοκά να πετύχει με τη νέα συμφωνία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, το πρώτο προϊόν από τη συνεργασία των δύο «γιγάντων» δεν αναμένεται να βγει στην αγορά πριν το πέρασμα τουλάχιστον ενός έως δύο ετών, αλλά δεν αποκλείουν να «ταρακουνήσει» την αγορά και, σε κάθε περίπτωση, να επιταχύνει την διείσδυση των «έξυπνων» κινητών σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού διεθνώς.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ (9)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση