To επόμενο βήμα στην εξέλιξη των OLED θα μπορούσε να βρίσκεται προ των πυλών, με τη μορφή των OLED μπλε φωσφόρου ή αλλιώς PHOLED. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η LG είναι έτοιμη να παρουσιάσει νέα οθόνη, κατηγορίας tandem, αν και δεν αποκλείεται η επίσημη παρουσίαση να μεταφερθεί για το 2025.
Η σύγκρουση για τα πρωτεία στις οθόνες κορυφαίας ποιότητας μαίνεται, μεταξύ των mini-LED και των OLED. Αυτή τη στιγμή, ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να αποκτήσει κανείς (έναντι εξωφρενικού τιμήματος, βέβαια) θα ήταν μια QD-OLED, που ενσωματώνει νανοκρυστάλλους. Η τεχνολογία αυτή οδηγεί στην αποτύπωση φωτεινότερων, ζωηρότερων χρωμάτων από ό,τι μια συνήθης OLED.
To ζήτημα με τις OLED είναι ότι αποδεικνύονται πολύ λιγότερο αποδοτικές στη διαχείριση του μπλε φωτός, από ό,τι του κόκκινου ή του πράσινου. Πρώτη ανέπτυξε μια PHOLED η Universal Display Corporation, όμως παρότι ως προσέγγιση υπάρχει εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, η τεχνολογία αυτή δεν έχει μετουσιωθεί ουσιαστικά σε καταναλωτικά προϊόντα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κορεατικού ETNews, βασισμένο σε πηγές εντός της βιομηχανίας που δεν κατονομάζονται, τα πράγματα ενδεχομένως να έχουν αλλάξει. Η LG φέρεται να βρήκε τον τρόπο να κατασκευάσει μια οθόνη με πάνελ PHOLED.
Η εταιρία θα χρειαστεί να ελέγξει διεξοδικότερα την κατασκευαστική διαδικασία, στην προσπάθεια να διαθέσει στην αγορά καταναλωτικά προϊόντα βασισμένα σε αυτή. Πάντως, εφόσον οι φήμες ισχύουν, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα ώστε να δούμε προτάσεις που να αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Σίγουρα, στο χώρο επικρατεί κινητικότητα. Πέρυσι, λόγου χάρη, η UHD δήλωσε ότι κατέβαλε προσπάθειες να εφοδιάσει με υλικά για την παραγωγή PHOLED τις εταιρίες κατασκευής τηλεοράσεων, μέσα στο 2024.
Για να σχηματίσει κανείς μια πολύ βασική εικόνα του γιατί αυτή η εξέλιξη θεωρείται σημαντική, χρειάζεται να κατανοήσει το πώς λειτουργεί μια OLED. Πρόκειται για οργανικές διόδους εκπομπής φωτός, αυτόφωτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται οπίσθιος φωτισμός, όπως σε μια κλασική LCD ή mini-LED. Το κόκκινο και το πράσινο φως στις OLED χρησιμοποιούν φωσφορίζοντα υλικά, ενώ το μπλε βασίζεται στη πολύ λιγότερο αποδοτική τεχνολογία φθορισμού.
Σύμφωνα με το ETNews, η LG εφάρμοσε αυτού του είδους την τεχνολογία σε μια οθόνη tandem OLED (διπλού πάνελ), όπως έχει κάνει η Apple. Κι αυτό θα αποτελέσει ένα σοβαρό ζήτημα με αυτού του είδους τις οθόνες. Το iPad Pro είναι μια ιδιαίτερα ακριβή συσκευή, η οποία κυκλοφορεί με οθόνη έως 13 ιντσών. Οι OLED στοιχίζουν ήδη πολλά, επομένως η χρησιμοποίηση δύο επάλληλων τέτοιων οθονών αυξάνει σημαντικά το κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές.
Επομένως, αν τυχόν κανείς αναρωτιόταν, δεν πρόκειται να δούμε οικονομικές PHOLED στο άμεσο μέλλον. Εφόσον η LG κυκλοφορήσει πράγματι μια PHOLED μέσα στο 2025, αυτή θα αποτελεί την κορωνίδα των προτάσεών της. Θα ήταν το είδος της πρωτότυπης πρότασης που παρουσιάζει η νοτιοκορεατική εταιρία στη CES, εντυπωσιάζοντας τους παριστάμενους, όμως μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά μέχρι να δούμε τέτοιες οθόνες στα καθιστικά μας.
Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη των OLED, όμως δεν πρόκειται να αποτελέσει την τεχνολογία που θα δώσει οριστικές απαντήσεις στο ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση. Υπάρχουν επίσης εξαιρετικά δαπανηρές ιδέες για micro-LED, nanoLED, ακόμη και διάφανες ή αναδιπλούμενες οθόνες. Βέβαια, όλα αυτά δεν υπάρχουν ως εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε αν οι PHOLED θα παραμείνουν απλά μια ενδιαφέρουσα αλλά εμπορικά αδιέξοδη ιδέα ή αυτή που θα μεταβάλει οριστικά το τοπίο στην αγορά των οθονών.
- 2
- 1
- 2
ΣΧΟΛΙΑ (34)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση