To νέο Tandem OLED panel της LG περνά σε στάδιο μαζικής παραγωγής, εξέλιξη σαφώς θετική για τους επερχόμενους φορητούς υπολογιστές με έμφαση στις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Μάλιστα, η LG ανακοίνωσε, ότι κατέστη η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία που παρήγαγε Tandem OLED panel σε διαστάσεις 13 ιντσών, ενώ οι οθόνες φέρονται να είναι πολύ λεπτότερες και φωτεινότερες, ενώ παράλληλα προσφέρουν βελτιωμένες επιδόσεις. Το αρνητικό είναι πως αυτή η αναβάθμιση, που είναι ήδη διαθέσιμη στους νέους Dell XPS 13 Copilot+ PC, θα πονέσει στην τσέπη.

Οι Tandem OLED είναι οθόνες που μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε αυτοκίνητα, με την LG να πρωτοπορεί, παράγοντας τέτοια panel για χρήση σε φορητούς υπολογιστές. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που είδαμε την τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικές καταναλωτικές συσκευές, καθώς τα iPad Pro με επεξεργαστή Μ4 της Apple ενσωματώνουν οθόνες Tandem OLED.

Η τεχνολογία βασίζεται στη χρήση δύο στρωμάτων διόδων που εκπέμπουν οργανικό φως, τα οποία τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο, οπότε προκύπτουν διάφορα οφέλη. Κατ' αρχάς, οι οθόνες φέρονται να πιάνουν πολύ υψηλότερα επίπεδα φωτεινότητας, ενώ παράλληλα απομυζούν λιγότερη ενέργεια. Στο δελτίο τύπου που συνόδευσε την ανακοίνωση, η LG υπόσχεται να προσφέρει "διπλάσιο χρόνο ζωής και τριπλάσια φωτεινότητα" σε σχέση με μια κλασική OLED οθόνη μονού στρώματος.

Μια τέτοια βελτίωση κανονικά θα μεταφραζόταν σε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, όμως η LG ισχυρίζεται ότι κατόρθωσε να μειώσει την κατανάλωση έως και 40%. Οι Tandem OLED είναι επίσης πολύ πιο συμπαγείς, καθώς είναι περίπου 40% λεπτότερες και 28% ελαφρύτερες από ό,τι οι υφιστάμενες οθόνες OLED για φορητούς υπολογιστές.

Έως τώρα, αν ήθελε κανείς να εξασφαλίσει πρόσβαση στην καινοτομία των Tandem OLED για φορητούς υπολογιστές, υποχρεωτικά θα στρεφόταν σε μοντέλο Dell XPS με την αντίστοιχη επιλογή οθόνης. Αυτή η γενιά των XPS 13 προσφέρει διάφορες επιλογές σε επίπεδο οθόνης, όμως επί του παρόντος διαθέσιμο είναι μόνο το μοντέλο των 13 ιντσών με οθόνη αφής, ανάλυσης 2880 x 1800, το οποίο έχει μέγιστο ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz και μέγιστη SDR φωτεινότητα στα 400 nits. 

Watching video on M4 iPad Pro.

Η απλή έκδοση με οθόνη OLED απέδωσε πολύ καλά σε πρόσφατες δοκιμές, πιάνοντας μέγιστη φωτεινότητα 482 nits, στα επίπεδα δηλαδή που είχε υποσχεθεί η Dell. Χάρη στις δυνατές αντιθέσεις και τα πολύ πειστικά μαύρα, το Dell XPS 13, με 100% DCI-P3 είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό. Προφανώς, η ενσωμάτωση Tandem OLED θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα.

Το αρνητικό με τις Tandem OLED είναι το κόστος τους, γεγονός που οδηγεί στην εικασία ότι, επί του παρόντος, θα χρησιμοποιούνται μόνο στις premium εκδόσεις των διαφόρων φορητών υπολογιστών. Στην περίπτωση του Dell XPS 13 που αναφέρθηκε παραπάνω, η αναβάθμιση σε Tandem OLED στοιχίζει 300 δολάρια, όμως συνοδεύεται και από υποχρεωτική αναβάθμιση της RAM, επομένως συνολικά το κόστος της συσκευής ανέρχεται στα 1.800 δολάρια, τουλάχιστον. Μόλις καταστούν διαθέσιμες αυτές οι συσκευές, ώστε να δοκιμαστούν στην πράξη, θα φανεί και το κατά πόσο αξίζει το επιπλέον κόστος που τις συνοδεύει.

  • Thanks 1