Όταν ο Πατ Γκέλσινγκερ επέστρεψε στην Intel, το 2021, κίνηση που συνοδεύτηκε με την ανακοίνωση του μοντέλου IDM 2.0, επισήμανε ότι η εταιρία θα κατέγραφε βραχυπρόθεσμα ζημίες, όμως μακροπρόθεσμα θα έμπαινε σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Τελικά, λόγω των τεραστίων επενδύσεων στις παραγωγικές της δυνατότητες στις ΗΠΑ και την αύξηση των προϊόντων που κατασκευάζονται βάσει της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, τα περιθώρια κέρδους της Intel κατέληξαν στενά, σε τέτοιο σημείο ώστε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εταιρία προχωρά στην αναστολή ορισμένων από τις επενδύσεις της στην Ευρώπη, προκειμένου να υποστηρίξει καλύτερα άλλες.
Ρεπορτάζ του Politico αναφέρει ότι η Intel προχώρησε στο πάγωμα μιας σειράς σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων στην Ευρώπη, εξαιτίας "οικονομικών απωλειών". Αυτή η αλλαγή πλεύσης επηρεάζει προγράμματα στη Γαλλία και την Ιταλία, με την εταιρία να ανακατευθύνει τους πόρους της στην Ιρλανδία, όπου διαθέτει εγκαταστάσεις αιχμής αλλά και στη Γερμανία, όπου ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα από τα πλέον προηγμένα εργοστάσια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στο κάδρο των επενδύσεων παραμένει και η Πολωνία, όπου η Intel σκοπεύει να κατασκευάσει προηγμένες εγκαταστάσεις συσκευασίας των προϊόντων της. Τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια της Intel, όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες.
Στη Γαλλία, η Intel σκόπευε να δημιουργήσει νέο κόμβο έρευνας και ανάπτυξης για τεχνητή νοημοσύνη και HPC, κοντά στο Παρίσι. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών, που επρόκειτο να ανοίξουν τις πύλες τους ως το τέλος του χρόνου, απασχολώντας 450 εργαζομένους, πλέον βρίσκεται σε αναστολή, λόγω των μεταβαλλόμενων οικονομικών συνθηκών στην αγορά. Πάντως, η Intel συνεχίζει να περιγράφει τη Γαλλία ως υποψήφια χώρα για ένα μελλοντικό κόμβο έρευνας και ανάπτυξης.
Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκεται πλέον και η Ιταλία, καθώς τα σχέδια της Intel, που προέβλεπαν επένδυση ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής βρίσκονται πλέον στο ράφι. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα μεταφράζονταν σε 1.500 θέσεις εργασίας στην Intel και επιπλέον 3.500 θέσεις εργασίας μέσω των προμηθευτών της. Η επέκταση της Intel στην Ιταλία συνάντησε περαιτέρω δυσκολίες λόγω της κατάρρευσης της συμφωνίας για την εξαγορά της Tower Semiconductor, μιας ισραηλινής εταιρίας που διατηρεί δεσμούς με την ιταλική STMicroelectronics. Η εξαγορά κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης έγκρισης από τις κινεζικές αρχές, που μετέχουν στο εταιρικό σχήμα της STMicroelectronics, απόφαση που επηρέασε τα σχέδια της Intel να ενισχύσει την παρουσία της στην Ιταλία.
Πάντως, παρά την αναβολή ορισμένων από των σχεδίων της Intel, οι επενδύσεις στη Γερμανία και την Πολωνία προχωρούν, αν και παρατηρούνται ορισμένες δυσκολίες, που επί του παρόντος δεν προκαλούν ανησυχία. Στη Γερμανία, η Intel κατασκευάζει ένα πελώριο συγκρότημα, με τις επενδύσεις της πρώτης φάσης να ανέρχονται στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ρεπορτάζ του Politico, πάντως, επισημαίνει πως διάφορες καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει στην αναβολή της έναρξης παραγωγής στα τέλη του 2028. Στην Πολωνία, η Intel σχεδιάζει την κατασκευή προηγμένων εγκαταστάσεων συσκευασίας στο Βρόκλαου, οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα με εκείνες στη Γερμανία: σε αυτές θα κατασκευάζονται τα chip της Intel, και στις πολωνικές εγκαταστάσεις θα συσκευάζονται.
ΣΧΟΛΙΑ (11)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση