«Όπως είχε υποσχεθεί, η Intel προχώρησε στην επανασχεδίαση των 8ης γενιάς επεξεργαστών Xeon και Core για να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο επιθέσεων από την εκμετάλλευση των ευπαθειών Spectre και Meltdown» διαβάζουμε σε ανάρτηση του CEO της εταιρείας, Brian Krzanich.

«Οι διορθώσεις έρχονται να συμπληρώσουν τις ενημερώσεις λογισμικού που έχουν ήδη διατεθεί και καλύπτουν το 100% των ευάλωτων προϊόντων της Intel που κυκλοφόρησαν στην αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια», συμπλήρωσε ο Krzanich.

Οι αλλαγές στο hardware θα σταματήσουν τις επιθέσεις μέσω των ευπαθειών Spectre variant 2 και Meltdown variant 3, ωστόσο απαιτούνται ενημερώσεις λογισμικού που θα διορθώνουν τις ευπάθειες Spectre variant 1.   

Τα μελλοντικά chips της Intel θα διαθέτουν πρόσθετα επίπεδα προστασίας μέσω ενός χαρακτηριστικού που ονομάζεται “partitioning” σύμφωνα με τον CEO της Intel. «Σκεφτείτε το… σαν επιπρόσθετα προστατευτικά τοιχώματα μεταξύ των εφαρμογών και των προνομιακών επιπέδων χρήστη για να δημιουργηθεί ένα εμπόδιο για τους κακούς παράγοντες» είπε.

Οι αλλαγές ξεκινούν με τους επεξεργαστές Xeon Scalable αλλιώς γνωστοί και με τη κωδικοί ονομασία Cascade Lake και τους 8ης γενιάς επεξεργαστές Core που θα κυκλοφορήσουν από το δεύτερο μισό της χρονιάς και μετά. Η Intel δεν αναφέρθηκε κατά πόσο οι αλλαγές στο hardware θα επηρεάσουν την ταχύτητα των chips της, ωστόσο ο Brian Krzanich είπε ότι «καθώς φέρνουμε τα προϊόντα αυτά στην αγορά, το να διασφαλίσουμε ότι προσφέρουν την αύξηση στις επιδόσεις που οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς είναι ζωτικής σημασίας».

Η Intel δέχτηκε έντονη κριτική για την υποβάθμιση της έκτασης αλλά και του αντίκτυπου των τρωτών σημείων Spectre και Meltdown, ειδικά όταν δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα. Κάποια στιγμή, η εταιρεία κλήθηκε μάλιστα ενώπιον του Κογκρέσου να εξηγήσει τις ενέργειές της, και ο Krzanich από τότε υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια. Η Intel αντιμετωπίζει επί του παρόντος περίπου 30 συλλογικές αγωγές που σχετίζονται με τις ευπάθειες των επεξεργαστών που καθιστούν ευάλωτους διακομιστές, κέντρα δεδομένων κ.ά.

Engadget