Στον απόηχο της παραίτησης του Jim Keller από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος Technology, Systems Architecture & Client Group της Intel, η γνωστή κατασκευάστρια επεξεργαστών ανακοίνωσε τη διάθεση των νέων «Lakefield» τους οποίους είχαμε γνωρίσει στις αρχές της περασμένης χρονιάς.

Οι επεξεργαστές «Lakefield» αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στα ιδιαίτερα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας στην αγορά των αναδιπλούμενων συσκευών και των ultrathin laptops και διακρίνονται τόσο για την υβριδική αρχιτεκτονική τους όσο και για την ιδιαίτερα «συμπαγή» συσκευασία τους, αποτέλεσμα της τεχνολογίας Foveros 3D της εταιρείας.

Εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία packaging, Foveros 3D, η Intel παρουσίασε μία νέα σειρά επεξεργαστών που έχουν δραματικά μικρότερες διαστάσεις από τους άλλους mobile επεξεργαστές, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές-συναρμολογητές υπολογιστών να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν καινοτόμους form factors υπολογιστών –π.χ με αναδιπλούμενη οθόνη ή δύο οθόνες- χωρίς να θυσιάζεται η απόδοση για χάρη της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Εξάλλου, πρόκειται για επεξεργαστές με TDP μόλις 7W. Η επίσημη ονομασία των επεξεργαστών είναι Intel Core processors with Intel Hybrid Technology, επειδή στην ίδια συσκευασία ενσωματώνουν πυρήνες Intel Core i5 και Core i3 μαζί με πυρήνες Atom, σε μία διάταξη/ λογική, που μοιάζει με την αρχιτεκτονική «big.LITTLE» που έχουμε συνηθίσει σε κινητά και φορητές συσκευές από την ARM.

Η τεχνολογία packaging Foveros 3D επιτρέπει στην Intel να συνδυάσει πολλαπλές αρχιτεκτονικές επεξεργαστών και μνήμη στην ίδια συσκευασία. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, η Intel μπορεί να δημιουργήσει στοίβες από πολλαπλά logic dies και memory dies, το ένα πάνω στο άλλο, αντί να τα «απλώνει» στην συσκευασία όπως συμβαίνει με τους παραδοσιακούς επεξεργαστές. Με αυτό τον τρόπο, τα chips καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο και επομένως είναι ιδανικά για πολύ λεπτές συσκευές.

Οι δύο πρώτοι επεξεργαστές του είδους είναι οι Intel Core i5-L16G7 και Intel Core i3-L13G4 και ενσωματώνουν έναν πυρήνα Sunny Cove που κατασκευάζεται στα 10nm για υψηλότερη απόδοση στις απαιτητικές εφαρμογές και τέσσερις, χαμηλής κατανάλωσης πυρήνες Tremont που κατασκευάζονται στα 14nm, και αναλαμβάνουν διεργασίες που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο ή αναλαμβάνουν δράση στις λιγότερο απαιτητικές εργασίες και εφαρμογές. Ο OS scheduler είναι εκείνος που στη συνέχεια καθορίζει ποιες εφαρμογές θα τρέχουν στον πυρήνα Sunny Cove ή στους πυρήνες Tremont για την βελτιστοποίηση της απόδοσης.

Η Intel κάνει λόγο για 24% υψηλότερη απόδοση στο web browsing (per system-on-chip power) και 12% υψηλότερη απόδοση integer (single-threaded) σε σύγκριση με τον Core i7-8500Y. Η εταιρεία επίσης υπόσχεται βελτιωμένη απόδοση από τα «ενσωματωμένα γραφικά» που είναι Gen11. Σε σχέση με τον Intel Core i7-8500Y, υποστηρίζει η Intel, o Core i5-L16G7 προσφέρει δύο φορές ταχύτερο throughput για ροές εργασίες που είναι artificial intelligence-enhanced και έως και 1,7x υψηλότερη απόδοση στις GPU-intensive εφαρμογές. Παράλληλα, οι νέοι επεξεργαστές Lakefield δεν απαιτούν παρά 2.5mW σε standby mode, κάτι που μεταφράζεται σε 91% μείωση στην κατανάλωση σε σχέση με τον Core i7-8500Y.

Intel-Lakefield-2.jpg.950708d6bdfd1e6dda0bb67fc7cca2b7.jpg

Ο Intel Core i5-L16G7 διαθέτει πέντε πυρήνες και πέντε threads, 64 πυρήνες γραφικών, 4MB cache και επιδεικνύει 1,4GHz βασική συχνότητα λειτουργίας (base), 3GHz μέγιστη συχνότητα λειτουργίας turbo στον ένα πυρήνα (single-core turbo) και 1,8GHz μέγιστη συχνότητα λειτουργίας σε όλους τους πυρήνες (all-core turbo). Ο επεξεργαστής Core i3-L13G4 διαθέτει επίσης πέντε πυρήνες και πέντε threads, 48 πυρήνες γραφικών, 4MB cache και επιδεικνύει 800MHz βασική συχνότητα λειτουργίας (base), 2,8GHz μέγιστη συχνότητα λειτουργίας turbo στον ένα πυρήνα (single-core turbo) και 1,3GHz μέγιστη συχνότητα λειτουργίας σε όλους τους πυρήνες (all-core turbo). Η συχνότητα λειτουργίας της iGPU φτάνει τα 500MHz ενώ ο ενσωματωμένος ελεγκτής μνήμης υποστηρίζει RAM τύπου LPDDR4X-4267.