Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, επιτέλους η Intel ξεκίνησε τις αποστολές των πρώτων επεξεργαστών “Cannon Lake” στα 10nm.

Αν και ο πρώτος επεξεργαστής του είδους από άποψη χαρακτηριστικών δεν εντυπωσιάζει, λαμβάνοντας υπόψη πόσες φορές έχει καθυστερήσει η κυκλοφορία των Cannon Lake στα 10nm και πόσο καιρό τώρα η Intel μιλάει για αυτούς χωρίς να έχει παρουσιάσει δείγματα, αξίζει μία αναφορά στον πρώτο επεξεργαστή 10nm της Αμερικάνικης εταιρείας, τον 8ης γενιάς Intel Core i3-8121U.

Πρόκειται για έναν επεξεργαστή dual-core που διαθέτει τέσσερα threads και έχει συχνότητα λειτουργίας 2,2GHz (με boost ανεβαίνει στα 3,2GHz). Με TDP στα 15W, ο νέος Intel Core i3-8121U είναι σχεδόν ίδιος με τον i3-8130U των 14nm, έναν επεξεργαστή που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς. Η διαφορά τους, τουλάχιστον με βάση το spec sheet που έδωσε στη δημοσιότητα η Intel είναι ότι ο νεότερος δεν ενσωματώνει iGPU. Ενδεχομένως η Intel να μην είναι ακόμη σε θέση να σμικρύνει με αξιοπιστία σε αυτή την κλίμακα τον ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών και έχει απενεργοποιήσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ή απλώς έχει παραλείψει να συμπεριλάβει τα χαρακτηριστικά της ενσωματωμένης GPU στο spec sheet που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Anandtech, ένα από τα πρώτα προϊόντα που ενσωματώνουν τον νέο Cannon Lake στα 10nm είναι το Lenovo Ideapad 330 που κυκλοφόρησε στην Κίνα με τιμή κοντά στα $449. To Ideapad 330 διαθέτει οθόνη 15,6 ιντσών ανάλυσης 1366 x 768 pixels και εφοδιάζεται με διακριτή κάρτα γραφικών AMD Radeon R5.

Αν και το chip απέχει από αυτό που κάποιος θα ονόμαζε εντυπωσιακό, αποτελεί αναμφισβήτητα ορόσημο για την Intel, αφού θα ανοίξει σιγά, σιγά τον δρόμο για να παρουσιάσει και μοντέλα Core i5, i7 και i9 σε αυτά τα νανόμετρα.

Engadget