Οι κάτοχοι desktop υπολογιστών με επεξεργαστές Intel 13ης και 14ης γενιάς Raptor Lake καλούνται να προετοιμαστούν για μια νέα σειρά επειγουσών ενημερώσεων των motherboard τους.

Η Intel παρουσίασε σήμερα μια νέα ενημέρωση μικροκώδικα, με την ονομασία 0x12B, η οποία στοχεύει στην πρόληψη πιθανών μόνιμων βλαβών και καταρρεύσεων του συστήματος.

Η ενημέρωση αυτή εστιάζει στην αντιμετώπιση ενός από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν ζημιά στους επεξεργαστές. Συγκεκριμένα, αποτρέπει τον επεξεργαστή της Intel από το να ζητά υπερβολική ισχύ όταν βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας ή εκτελεί ελαφριές εργασίες. Η υπερβολική τάση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη "γήρανση" του τσιπ, μειώνοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής του.

Σύμφωνα με την Intel, η διαδικασία επικύρωσης και διάθεσης των ενημερώσεων BIOS από τους κατασκευαστές motherboards ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, η εταιρεία συμβουλεύει τους χρήστες να μην καθυστερήσουν την εγκατάσταση των διαθέσιμων ενημερώσεων. Οι προηγούμενες ενημερώσεις BIOS περιέχουν ήδη δύο διορθώσεις μικροκώδικα της Intel που συμβάλλουν στην πρόληψη ζημιών, καθώς και νέες ρυθμίσεις ισχύος που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Η MSI είναι ο πρώτος κατασκευαστής που προχωρά στη σχετική αναβάθμιση για τις Z790 και B760 motherboards που διαθέτει.

Για τους χρήστες των οποίων οι επεξεργαστές εμφανίζουν ήδη προβλήματα καταρρεύσεων, η Intel συνιστά την άμεση επιστροφή του προϊόντος στην ίδια ή στον προμηθευτή του συστήματος. Η εταιρεία έχει επεκτείνει την εγγύηση για αυτές τις περιπτώσεις, καλύπτοντας τα προβληματικά τσιπ.

Παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος, η Intel δεν έχει ακόμη απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τον ακριβή αριθμό των επηρεαζόμενων επεξεργαστών Raptor Lake ή τις συγκεκριμένες παρτίδες τσιπ που επηρεάστηκαν από ένα προηγούμενο πρόβλημα οξείδωσης. Η έλλειψη διαφάνειας σε αυτά τα ζητήματα προκαλεί ανησυχία στην κοινότητα των χρηστών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Intel, τα τσιπ για φορητούς υπολογιστές δεν επηρεάζονται από το πρόβλημα τάσης ή άλλες γνωστές αιτίες αστάθειας που παρατηρούνται στους επιτραπέζιους επεξεργαστές Raptor Lake. Ωστόσο, έχουν υπάρξει μεμονωμένες αναφορές για παρόμοια συμπεριφορά σε τσιπ φορητών υπολογιστών Raptor Lake, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την έκταση του προβλήματος.

Η Intel συνεχίζει να εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων σταθερότητας στους επεξεργαστές Raptor Lake, αλλά η πλήρης αντιμετώπιση του ζητήματος φαίνεται να απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια. Η τελευταία ενημέρωση μικροκώδικα 0x12B της Intel έχει ήδη διατεθεί στους κατασκευαστές μητρικών πλακετών για ενσωμάτωση στις επόμενες ενημερώσεις BIOS.

  • Like 1
  • Sad 1
  • Haha 7