Ο τεχνολογικός κόσμος είναι από σήμερα φτωχότερος, μετά το θάνατο του Andy Grove, πρώην προέδρου της Intel, του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ ημιαγωγών στον κόσμο.

Γεννημένος στην Ουγγαρία, ο Grove πέρασε μια δύσκολη παιδική ηλικία αφού τεσσάρων ετών αρρώστησε από οστρακιά, χάνονας μέρος της ακοής του. Σε ηλικία 8 ετών, μαζί με τη μητέρα του αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουγγαρία μαζί με 500.000 εβραίους μετά την εισβολή των Ναζί στη χώρα του, επιστρέφοντας μετά τον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της Ουγγρικής επανάστασης το 1956, άφησε εκ νέου το σπίτι του και την οικογένεια του για να διαφύγει κατά μήκος των συνόρων στην Αυστρία, καταλήγοντας τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1957.

 

Το 1968, οι συνάδελφοι του Robert Noyce και Gordon Moore, αποχώρησαν από την εταιρεία Fairchild Semiconductor, και ίδρυσαν την Intel, με την πρώτη τους πρόσληψη να είναι ο Andy Grove. Ο Grove έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Intel να εστιάσει τις προσπάθειες της από τα τσιπ μνήμης στους μικροεπεξεργαστές, αλλάζοντας και την εικόνα της εταιρείας, με το εμπορικό σήμα της να είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα στον κόσμο.

 

Το 1996 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, αποφασίζοντας στη συνέχεια να ακολουθήσει μια μη συμβατική αλλά τελικά επιτυχημένη θεραπεία, μια απόφαση την οποία εξήγησε άρθρο του στο περιοδικό Fortune το 1997. Ανάμεσα σε όλα, θα θυμόμαστε τον Andrew Grove για την μεγάλη φιλανθρωπική του δράση, αλλά και τη σημαντική επιρροή που ασκούσε σε προέδρους άλλων εταιρειών της Silicon Valley, αναλαμβάνοντας ρόλο μέντορα. Ένας από αυτός ήταν και ο Steve Jobs, ο οποίος το 1997 του ζήτησε τη γνώμη του αν θα έπρεπε να επιστρέψει στην Apple, με την απάντηση του Grove να μένει στην ιστορία λέγοντας, «Steve, δεν δίνω δεκάρα για την Apple»

 

Link.png Site: Intel