Οι ερευνητές της εταιρείας ανέπτυξαν ένα μοντέλο AI (Artificial Intelligence) που μπορεί να προβλέψει τον κακοήθη καρκίνο του μαστού εντός ενός έτους με ποσοστό ακρίβειας 87% σε σύγκριση με τον ανθρώπινο παράγοντα (π.χ ακτινολόγοι). Αν και υπάρχουν μέθοδοι πρόβλεψης που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και βασίζονται σε μαστογραφίες ή σε ιατρικά αρχεία, η IBM χρησιμοποιεί και τα δύο στην δική της μέθοδο, και ενδεχομένως τα αποτελέσματα της είναι δυνητικά πιο αξιόπιστα.
Στην προσέγγιση της IBM, η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται χρησιμοποιώντας ανώνυμες εικόνες μαστογραφίας που συνδέονται με βιοδείκτες (όπως το ιστορικό αναπαραγωγής) καθώς και με κλινικά δεδομένα, για την δημιουργία ενός συγκριτικά εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας αλγόριθμου. Ο αλγόριθμος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κακούς ή ελλιπούς διάγνωσης, δημιουργώντας συσχετισμούς και συνδέσεις μεταξύ χαρακτηριστικών που δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν μόνο από τις εικόνες μαστογραφίας για παράδειγμα, όπως είναι η έλλειψη σιδήρου ή η λειτουργία του θυρεοειδούς.
Η IBM μάλιστα συλλέγει πρόσθετα στοιχεία και δεδομένα από βιοψίες, εργαστηριακές εξετάσεις, μητρώα καρκίνου και κώδικα από άλλες μεθόδους διάγνωσης και διαδικασίες. Βεβαίως, δεν είναι δυνατόν να βασιστούμε αποκλειστικά στον αλγόριθμο για την πρόβλεψη, ειδικά από την ώρα που προσδιορίζει σωστά μόνο το 77% των μη-καρκινικών περιπτώσεων, ωστόσο είναι αρκετά ακριβής ώστε να χρησιμεύσει ως «δεύτερη γνώμη» λέει η IBM. Θα μπορούσε επομένως να επαληθεύσει ή όχι την πρόγνωση ενός ακτινολόγου και να μειώσει τις πιθανότητες να νοσηλευτούν άνθρωποι για πρόσθετες εξετάσεις ή περιττά τεστ. Και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για νοσοκομεία και χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το προσωπικό και με πόρους.
Η μέθοδος της IBM δεν είναι πάντως και η πιο προηγμένη μέθοδος πρόβλεψης του καρκίνου του μαστού. Το MIT πρόσφατα ανέπτυξε μία μέθοδο, που βασίζεται μόνο σε μαστογραφίες, και μπορεί να προβλέψει τον καρκίνο σχεδόν πέντε χρόνια πριν εμφανιστεί. Παρόλα αυτά, η IBM ποντάρει στο γεγονός ότι μόνο περισσότερο ολιστική μέθοδος όπως η δική της θα είναι περισσότερο χρήσιμη στους γιατρούς, και πως η δική της προσέγγιση μπορεί να είναι πιο αντιπροσωπευτική του συνολικού πληθυσμού αφού εξετάζει παράγοντες που δεν σχετίζονται με εικόνες μαστογραφίας και που είναι κοινοί στις περισσότερες γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση, χάρη στις προσπάθειες εταιρειών και ιδρυμάτων όπως είναι η IBM και το MIT, άνθρωποι θα ξεκινήσουν σύντομα να κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο πριν εμφανιστεί ο πρώτος όγκος.
- 15
ΣΧΟΛΙΑ (51)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση