Τώρα μαθαίνουμε ότι ο Καναδάς δεν είναι η μοναδική χώρα σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από την οποία ζητήθηκε να μην χρησιμοποιήσει τα προϊόντα του Κινέζου γίγαντα στην αγορά των δικτύων και των τηλεπικοινωνιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι Αμερικανοί προειδοποίησαν και τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία και άλλες φιλικές χώρες, και ειδικά όσες φιλοξενούν Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι από ότι φαίνεται συνομίλησαν με εκπροσώπους των παραπάνω κρατών για να τους συμβουλέψουν σχετικά με τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν στην κυβερνοασφάλεια αν χρησιμοποιήσουν προϊόντα της Huawei στις υποδομές των δικτύων 5G. Σε έκθεση του το 2012, το Κογκρέσο χαρακτήρισε την Huawei εθνική απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ εξαιτίας ανησυχιών ότι η Κινέζικη εταιρεία θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση –π.χ στην Κινέζικη κυβέρνηση ή σε άλλες χώρες – σε ευαίσθητα δεδομένα. Πριν από τις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, οι Αμερικανοί απαγόρευσαν στο κυβερνητικό προσωπικό να χρησιμοποιεί συσκευές των Huawei και ZTE.
Στο άρθρο της, η Wall Street Journal αναφέρει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους ομολόγους τους της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη χρήση προϊόντων της Huawei (αλλά και της ZTE και των θυγατρικών τους) τόσο σε κυβερνητικά όσο και σε εμπορικά εκμεταλλευόμενα δίκτυα. Όπως αναφέραμε, εκτός από την δυνατότητα του Πεκίνου να αναγκάσει την εταιρεία να συμμορφωθεί με τυχόν απαιτήσεις του για πρόσβαση σε δεδομένα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν επίσης και την «ευαισθησία» που επιδεικνύουν τα δίκτυα 5G απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις ή στην κατασκοπεία. Βλέπετε, οι σημερινοί τηλεπικοινωνιακοί πύργοι είναι ξεχωριστοί από τα "βασικά" στοιχείων των δικτύων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά της φωνής και των δεδομένων. Οι πύργοι 5G ωστόσο διαθέτουν hardware που είναι ικανό για την εκτέλεση διεργασιών που επιτελούνται επί του παρόντος από τα κεντρικά συστήματα. Ενώ οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ διαθέτουν τους δικούς τους δορυφόρους και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, χρησιμοποιούνται μόνο για ευαίσθητες επικοινωνίες και το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης δεδομένων και της μετάδοσης φωνής εξακολουθεί να διέρχεται μέσω των εμπορικών δικτύων.
Ένας αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα: "Έχουμε επαφές με χώρες στον κόσμο για να τους εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για τις ενδεχόμενες κυβερνοαπειλές για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Καθώς βρίσκονται σε φάση μετάβασης στο 5G, τους υπενθυμίζουμε αυτές τις ανησυχίες. Υπάρχουν πρόσθετες περιπλοκές στα δίκτυα 5G που τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις".
Τώρα μένει να δούμε αν οι παραπάνω χώρες τελικά θα συμφωνήσουν με τις ανησυχίες της Αμερικάνικης κυβέρνησης και να απαγορεύσουν την χρήση εξοπλισμού της Huawei στα δίκτυα τους, όπως έκανε πρόσφατα η Αυστραλία. Να αναφέρουμε ότι η Huawei είναι κορυφαίος προμηθευτής εξοπλισμού για δίκτυα 5G, προσφέροντας προϊόντα που προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών της σε τιμές χαμηλότερες του ανταγωνισμού.
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (62)
Δημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση