Η Huawei βρίσκεται στα τελικά στάδια κατασκευής ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης τσιπ στη Σαγκάη, ενισχύοντας τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Κίνας παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ανακόψουν την πρόοδό της.

Το πάρκο, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Huawei παγκοσμίως, θα στεγάσει περίπου 30.000 εργαζόμενους.

Η εγκατάσταση, που καλύπτει έκταση 1,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Qingpu, διαθέτει ιδιωτικό οδικό δίκτυο, μικρό σιδηροδρομικό σύστημα και υπερυψωμένες γέφυρες. Ο στόχος του κέντρου είναι να επιτύχει καινοτομίες στους τομείς των ημιαγωγών για συσκευές, ασύρματα δίκτυα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Το συνολικό κόστος επένδυσης ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια γουάν (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Huawei έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων και ελέγχων εξαγωγών για χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται για την κυριαρχία στον τομέα των ημιαγωγών. Παρά τους περιορισμούς, η εταιρεία κατάφερε πέρυσι να λανσάρει το Mate 60 Pro, ένα 5G smartphone με τσιπ κατασκευασμένο στην Κίνα με τη μέθοδο των 7 νανομέτρων.

Η κυβέρνηση Biden έχει εντείνει τις προσπάθειες περιορισμού της προόδου της Huawei στον τομέα των τσιπ, ζητώντας από τους συμμάχους της να επιβάλουν νέους περιορισμούς στον κινεζικό τομέα ημιαγωγών. Επιπλέον, ανακάλεσε άδειες που επέτρεπαν στη Huawei να αγοράζει ορισμένα τσιπ από εταιρείες όπως η Qualcomm Inc. και η Intel Corp.

Οι παρατηρητές του κλάδου αναμένεται να εξετάσουν προσεκτικά το επόμενο flagship smartphone της Huawei, το Mate 70 που θα κυκλοφορήσει αυτό το Φθινόπωρο, για ενδείξεις περαιτέρω προόδου του Πεκίνου στην ανάπτυξη τσιπ. Ο προκάτοχός του, το Mate 60, γνώρισε μεγάλη ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές και βοήθησε τη Huawei να κερδίσει μερίδιο αγοράς εις βάρος ανταγωνιστών όπως η Apple.

Η κατασκευή του νέου ερευνητικού κέντρου υπογραμμίζει τη δέσμευση της Κίνας να αναπτύξει την εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών, παρά τις διεθνείς πιέσεις, επενδύοντας δισεκατομμύρια στην πορεία. Η επένδυση αυτή αντικατοπτρίζει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η χώρα στην τεχνολογική αυτονομία και την ανάπτυξη προηγμένων τσιπ.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Confused 1