Η εταιρία, που υπόκειται σε εμπορικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, έχει περάσει στην αντεπίθεση έναντι της Apple.

H Huawei Technologies πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο ενεργών καταναλωτικών συσκευών, εξέλιξη που καταδεικνύει τις συνεχιζόμενες, δυναμικές προσπάθειες που καταβάλει η εταιρία να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Apple στην κινεζική αγορά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 900 εκατομμύρια συσκευές της Huawei, που τρέχουν το λογισμικό Harmony που αναπτύσσει εσωτερικά η κινεζική εταιρία. Ο αριθμός αυτός συνιστά αισθητή αύξηση σε σχέση με λίγους μόλις μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών της αγοράς. Οι πωλήσεις των premium κινητών της Huawei κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 72% μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν προ ημερών.

Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν την εντυπωσιακή βελτίωση των πωλήσεων των κινητών της Huawei από τη στιγμή που εταιρία παρουσίασε το Mate 60 Pro, βασισμένο σε επεξεργαστή 7 νανομέτρων, που αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εκτιμούσαν πως οι κινεζικές εταιρίες δεν ήταν σε θέση να αναπτύξουν. Στο διάστημα που μεσολάβησε οι πωλήσεις κατέγραψαν ραγδαία αύξηση, βοηθώντας τη Huawei να υπερπενταπλασιάσει τα κέρδη της κατά το πρώτο τρίμηνο, αποσπώντας μερίδιο αγοράς τόσο από την Apple, όσο και από κινεζικές ανταγωνίστριες εταιρίες.

Τα τελευταία χρόνια, η Huawei έχει μεταφέρει το HarmonyOS πέρα από τα κινητά και σε άλλα προϊόντα, από ρολόγια μέχρι τηλεοράσεις. Η κινεζική εταιρία διέθεσε στην αγορά περίπου 11 εκατομμύρια αξεσουάρ μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της Samsung, σύμφωνα με την IDC. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε το HarmonyOS να ξεπεράσει το iOS της Apple σε επίπεδο μεριδίου στην κινεζική αγορά για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Counterpoint Research. Βασικός παράγοντας των βελτιούμενων επιδόσεων, πάντως, παρέμεινε η ενισχυόμενη δημοφιλία των κινητών της Huawei, συμπλήρωσε η Counterpoint.

Εντωμεταξύ, η Huawei τηρεί όλο και πιο δυναμική στάση στις προσπάθειές της να αξιοποιήσει το HarmonyOS, καθώς ο αριθμός των χρηστών του λογισμικού αυξάνεται. Εξετάζει το ενδεχόμενο να εισπράττει μερίδιο από τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσω του λογισμικού, κίνηση που φανερώνει την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της εταιρίας ως προς τη δυνατότητά της να ανταγωνιστεί το iPhone -αν και αναμένεται να υπάρξει τουλάχιστον μία αξιοσημείωτη εξαίρεση στην προσέγγιση αυτή, στην περίπτωση του WeChat, που ελέγχεται από την Tencent Holdings.

Παράλληλα, η Huawei καταγράφει πρόοδο στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης με την Ascend GPU, μέρος ενός διευρυνόμενου χαρτοφυλακίου ημιαγωγών, με τον Τζένσεν Χουάνγκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, να χαρακτηρίζει τη Huawei ισχυρό αντίπαλο.

Διάφορες κινεζικές εταιρίες, ανάμεσά τους και η Huawei, επιχειρούν να αναπτύξουν εγχώριες εναλλακτικές στους πλέον ισχυρούς επιταχυντές που κατασκευάζουν εταιρίες όπως η Nvidia, την πώληση των οποίων έχει απαγορεύσει η Ουάσιγκτον στην Κίνα. Οι προσπάθειες αυτές θεωρούνται καθοριστικές ως προς τις ευρύτερες φιλοδοξίες του Πεκίνου να καλύψει την απόσταση που το χωρίζει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην τεχνητή νοημοσύνη και την κατασκευή ημιαγωγών.

Την Παρασκευή, o Ρίτσαρντ Γου, διευθύνων σύμβουλος της Huawei, δήλωσε ότι οι επεξεργαστές Ascend που αναπτύσσει η εταιρία της οποίας ηγείται είναι 1,1 φορές αποτελεσματικότεροι στην εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με άλλες διαθέσιμες λύσεις, αν και απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένες εταιρίες. Μέχρι στιγμής, η Huawei έχει δημιουργήσει τρία κέντρα δεδομένων στην Κίνα που υποστηρίζονται από επεξεργαστές Ascend, βοηθώντας τοπικές εταιρίες να αναπτύξουν και να φιλοξενήσουν υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

  • Like 10
  • Haha 2