Το DJI Neo, ένα νέο drone selfie με τιμή 210€ , κάνει την εμφάνισή του στην παγκόσμια αγορά, προσφέροντας μια ανταγωνιστική εναλλακτική στο δημοφιλές HoverAir X1 που δοκιμάσαμε πέρσι και μας είχε εντυπωσιάσει.

Το Neo που μπορέσαμε να το δούμε στην IFA 2024, υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον τομέα των drones για προσωπική χρήση, συνδυάζοντας προηγμένες λειτουργίες με προσιτή τιμή. 

Το Neo σχεδιάστηκε κυρίως για τη λήψη βίντεο και φωτογραφιών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, "δανειζόμενο" αρκετά από τα στοιχεία του Hover X1, και της επιτυχίας που έχει αυτό σημειώσει. Λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη τηλεχειριστηρίου, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ προκαθορισμένων πτήσεων όπως ακολουθία, αιώρηση, περιστροφή και ζουμ, πατώντας το σχετικό πλήκτρο στην επιφάνειά του. Η εκκίνηση και η προσγείωση γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, καθιστώντας το ιδανικό για χρήστες χωρίς προηγούμενη εμπειρία στον χειρισμό drones.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Neo διαθέτει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Ο αισθητήρας lidar του επιτρέπει την πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους και την αποφυγή εμποδίων, ενώ οι έλικές του προστατεύονται, μειώνοντας αρκετά την πιθανότητα ατυχήματος.

Σε αντίθεση με το X1, το Neo διαθέτει λειτουργία επιστροφής στο σημείο εκκίνησης (RTH) και, με την προσθήκη τηλεχειριστηρίου, μπορεί να πετάξει σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Συγκεκριμένα οι διπλές κεραίες του προσφέρουν μέγιστη απόσταση μετάδοσης βίντεο 7 χιλιομέτρων. Επιπλέον, μπορεί να συνδυαστεί με τα DJI Goggles 3 και το νέο χειριστήριο κίνησης ή FPV της εταιρείας για εντυπωσιακές ακροβατικές πτήσεις σε πρώτο πρόσωπο. Το DJI Neo δεν είναι συμβατό με παλαιότερα σετ γυαλιών ή χειριστηρίων κίνησης της DJI για πτήση FPV, αλλά μόνο με τα πιο πρόσφατα μοντέλα.

Το Neo υπερτερεί του X1 σε αρκετούς τομείς. Προσφέρει εγγραφή βίντεο 4K στα 30fps, κάτι που το X1 δεν μπορεί να κάνει. Ο αισθητήρας μισής ίντσας καταγράφει βίντεο σε αναλογία 16:9 με επιλογή για 60fps σε λειτουργία 1080p. Επίσης, μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες 12 megapixel σε αναλογίες 4:3 ή 16:9.

Η σταθεροποίηση του Neo γίνεται μέσω ενός μονοαξονικού μηχανικού gimbal σε συνδυασμό με λογισμικό σταθεροποίησης. Διαθέτει 20GB ενσωματωμένης αποθήκευσης, που αρκεί για τα σύντομα βίντεο 4K που συνήθως διαρκούν 10-30 δευτερόλεπτα όμως δεν παρέχεται κάποια microSD θύρα για επέκταση του χώρου αυτού. Η μπαταρία του Neo προσφέρει αυτονομία έως 18 λεπτά, σημαντικά μεγαλύτερη από το X1 που περιορίζεται στα 11 λεπτά.

Παρά το βάρος των 135 γραμμαρίων, που το καθιστά ελαφρώς βαρύτερο από το X1, το Neo παραμένει αρκετά κάτω από το όριο των 250 γραμμαρίων, απαλλάσσοντάς το από τις αυστηρότερες απαιτήσεις αδειοδότησης για drones.

Το Neo προσφέρεται επίσης σε ένα ελκυστικό πακέτο 349€  που περιλαμβάνει -εκτός από το drone- τρεις μπαταρίες, ένα τηλεχειριστήριο DJI RC-N3, ανταλλακτικά, καθώς και ένα hub φόρτισης USB-C. Το hub μπορεί να φορτίσει και τις τρεις μπαταρίες ταυτόχρονα σε περίπου μία ώρα με φορτιστή 45W.

image.jpeg.cc1d19a89184ef354140a79928266287.jpeg

Σύμφωνα με τη DJI, η εταιρεία "θα εξετάσει τα σχόλια των χρηστών" σχετικά με την έλλειψη λειτουργίας κάθετου βίντεο, ένα χαρακτηριστικό που λείπει από το Neo σε σύγκριση με άλλα drones selfie και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μειονέκτημά του.

Το Neo μπορεί να ελεγχθεί μέσω φωνητικών εντολών μετά από την ενεργοποίηση με τη φράση "Hey! Fly!". Επίσης, ο χρήστης μπορεί να το ελέγξει μέσω της εφαρμογής DJI Fly σε smartphone μέσω απευθείας σύνδεσης Wi-Fi. Όπως και το HoverAir X1, το Neo μπορεί να κάνει εγγραφή ήχου από το ενσωματωμένο μικρόφωνο του smartphone, τον οποίο η DJI προσθέτει αυτόματα στο βίντεο χωρίς τον θόρυβο των προπελών.

  • Like 8