Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσθεσε δεκατρείς νέες κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της DJI Technology στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ που περιλαμβάνει ήδη μεγάλα ονόματα όπως η Huawei. Αυτή η «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει εταιρείες με -υποτιθέμενους- δεσμούς με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, δηλαδή της ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ανοίγοντας το δρόμο για απαγορεύσεις, κυρώσεις και περιορισμούς στις δραστηριότητές τους.
Η DJI Technology με έδρα τη Shenzhen, στην Κίνα, εταιρεία η οποία εκτιμάται ότι ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς των εμπορικών drones, όπως αναφέραμε βρίσκεται μεταξύ των δεκατριών εταιρειών που προστέθηκαν στη «μαύρη λίστα» που δημοσιοποιήθηκε από το Πεντάγωνο την περασμένη Τετάρτη.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera, η «μαύρη λίστα» δίνει στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που θεωρείται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας. Τα νέα έρχονται ένα περίπου χρόνο αφότου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται σε Αμερικανικούς πολίτες να διαπραγματεύονται μετοχές της DJI Technology και επτά ακόμη Κινεζικών εταιρειών εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής τους στην παρακολούθηση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Xinjiang της Κίνας.
Μερικές ακόμη γνωστές εταιρείες που προστέθηκαν στην «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ είναι η BGI Genomics Co, μία εταιρεία που πραγματοποιεί γενετικές δοκιμές, CRRC Corp, η οποία κατασκευάζει συρμούς τρένων και η Zhejiang Dahua Technology που κατασκευάζει εξοπλισμό επιτήρησης και έχει έδρα την Hangzhou, που βρίσκεται στην επαρχία Zhejiang. Η «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει περισσότερες από 60 Κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των Huawei Technology και SMIC (κατασκευαστής ημιαγωγών).
Ο Charles Rollet, αναλυτής στην ερευνητική ομάδα επιτήρησης IPVM με έδρα την Pennsylvania σχολίασε ότι η κίνηση κατά της DJI αποτελεί προειδοποίηση προς τους επενδυτές ώστε να απομακρυνθούν από την εταιρεία. «Η DJI είχε ήδη προστεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών στη λίστα των Κινεζικών Στρατιωτικών-Βιομηχανικών Εταιρειών από τον Δεκέμβριο του 2021 με αποτέλεσμα να αποκλειστούν οι Αμερικανικές επενδύσεις στην εταιρεία. Έτσι, η πρόσφατη προσθήκη στη λίστα και του Υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί ότι η DJI συνεισφέρει στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας». Ο Charles Rollet επίσης σημειώνει ότι η DJI έλαβε χρηματοδότηση από ένα κρατικό ταμείο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με την ονομασία «China Chengtong».
Ο Adam Lisberg, εκπρόσωπος της DJI Technology δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν η μόνη εταιρεία κατασκευής drones που αποθάρρυνε τη στρατιωτική χρήση των προϊόντων της και αντιτάχθηκε στη συμπερίληψή της στη «μαύρη λίστα». «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να προστεθεί η DJI στη λίστα του Υπουργείου Άμυνας με τις Κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες» δήλωσε ο Adam Lisberg στο Al Jazeera. «Η DJI δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία που ορίζει ο νόμος για να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Η DJI δεν είναι μία στρατιωτική εταιρεία στη Κίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή οπουδήποτε αλλού. Η DJI δεν έχει ποτέ σχεδιάσει ή κατασκευάσει στρατιωτικής κλάσης εξοπλισμό και δεν έχει διαθέσει ή πουλήσει ποτέ τα προϊόντα της για στρατιωτική χρήση σε καμία χώρα. Αντιθέτως, ανέκαθεν αναπτύσσαμε προϊόντα που ωφελούν την κοινωνία και σώζουν ζωές. Είμαστε έτοιμοι να αμφισβητήσουμε επίσημα τη συμπερίληψή μας στη λίστα».
- 2
- 4
ΣΧΟΛΙΑ (15)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση