Η Dell έχει βάλει στόχο να χρησιμοποιεί αποκλειστικά πηγές ανανεώσιμης ενέργειας για όλες τις εγκαταστάσεις της έως και το 2040.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, αυτές οι πρωτοβουλίες βιωσιμότητας αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου πλάνου, για ένα πιο πράσινο και φιλικό στο περιβάλλον μέλλον, που ονομάζεται Progress Made Real. Το πρώτο στάδιο σε αυτή την αλλαγή είναι να παράγει το 75% της ενέργειας που απαιτούν οι εγκαταστάσεις από πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και το 100% έως και το 2040.

Ταυτόχρονα η Dell θέλει να δώσει έμφαση και στην ενεργειακή αποδοτικότητα τόσο της εφοδιαστικής της αλυσίδας όσο και των συσκευών που παράγει. Καθώς η ενεργειακή αποδοτικότητα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, με την κλιματική αλλαγή να μας έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα, εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας αναζητούν συνεχώς τρόπους για να τονίσουν τον πράσινο χαρακτήρα τους. Μάλιστα, η Dell δεν είναι η πρώτη που το επιχειρεί, αφού ήδη από πέρυσι η Apple ανακοίνωσε πως όλες οι εγκαταστάσεις της θα χρησιμοποιούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Η Dell όμως έχει σχέδια και για τον τομέα της ανακύκλωσης, αφού σκοπεύει να ανακυκλώνει ένα «ισοδύναμο προϊόν» για κάθε μία Dell συσκευή που αγοράζουν οι πελάτες. Η εταιρεία αναφέρει πως έως και το 2030, περισσότερες από τις μισές συσκευές της θα κατασκευάζονται είτε από ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά. Την ίδια στιγμή θα επανασχεδιάσει όλες τις συσκευασίες της ώστε και αυτές να κατασκευάζονται από 100% επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Μία κίνηση την οποία ήδη η Samsung έκανε πραγματικότητα νωρίτερα το 2019.

Λέγεται πως ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσουν οι κατασκευαστές με την κλιματική αλλαγή, είναι να παρέχουν συσκευές οι οποίες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο ή να επιδέχονται διόρθωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με αναφορές του 2017, η Dell είναι μία από τις καλύτερες εταιρείες όσο αφορά την αντοχή στο χρόνο αφού το Dell Latitude E5270 ήταν ένα laptop το οποίο εύκολα κάποιος μπορούσε να επιδιορθώσει σε αντίθεση από το να αγοράσει ένα καινούριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πιο πράσινο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τόσο της κατασκευάστριας εταιρείας όσο και του ίδιου του χρήστη.

Βέβαια αυτό αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα για τον κλάδο της τεχνολογίας, αφού οι έξυπνες συσκευές που κατασκευάζονται είναι δυσανάλογα περισσότερες από αυτές που εν τέλη χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, χιλιάδες από αυτές καταλήγουν στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον. 

Engadget

  • Like 1